Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PODMORNICE, BAZE

Putin sprema vojsku na Arktiku!

Autor: Tanjug | 22.04.2014 - 21:47:00h | Komentara: 0

Vladimir Putin je izjavio da objekti za eksploataciju nafte i gasa, terminali za utovar i cevovodi treba da budu pouzdano zaštićeni i od terorista i od drugih potencijalnih pretnji.

Zapad zakuvao, Putin zapržio

Zapad zakuvao, Putin zapržio | Foto: FoNet / EPA

- Treba jačati vojnu infrastrukturu. Između ostalog, radi se o formiranju jedinstvenog sistema baziranja brodova i podmornica nove generacije u našem delu Arktika – rekao je Putin na sednici nacionalnog Saveta za bezbednost.
Agencija RIA Novosti podseća na raniju izjavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua da će razvoj infrastrukture na Arktiku biti jedan od prioriteta Ministarstva ove godine i da, po planovima, ove godine treba okončati formiranje ruskih vojnih jedinica, a da predstoji jačanje pouzdanosti obezbeđenja ruske granice na Arktiku, između ostalog, jačanjem mornaričke komponente pogranične grupe Federalne službe bezbednosti.
Putin je danas rekao da objekti za eksploataciju nafte i gasa, terminali za utovar i cevovodi treba da budu pouzdano zaštićeni i od terorista i od drugih potencijalnih pretnji.
- Treba uvažiti i dinamično promenljivu spoljnopolitičku i socijalno-ekonomsku situaciju u svetu, koja nosi nove rizike i izazove po nacionalne interese Rusije, uključujući i na Arktiku – rekao je ruski predsednik.
Pažnja međunarodne zajednice prema regionu Arktika raste.
- Ovde se sve češće ukrštaju i sučeljavaju interesi kako arktičkih država, ali i interese izražavaju i zemlje koje se nalaze daleko od Arktika – rekao je Putin, ističući da je zato potrebno da Rusija donese dopunske mere kako ne bi zaostajala za partnerima i kako bi očuvala svoj uticaj u regionu.
Putin je pozvao ruske eksperte i diplomate da iskoriste uspešno iskustvo odbrane svakog dela kontinentalnog grebena i akvatorije Rusije u Severnom Ledenom okeanu tokom međunarodnopravnog utvrđivanja spoljnih granica, navodeći kao primer 52.000 kvadratnih kilometara kontinentalnog grebena u Ohotskom moru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP