Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LEPO IH UPOZORIO

Putin: Ukrajino, ne igraj se!

Autor: Beta | 10.04.2014 - 10:39:00h | Komentara: 1

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je Kijev da ne preduzima bilo kakvu "nepopravljivu" akcije pre pregovora koji bi trebalo da se održe u roku od nedelju dana o najgoroj krizi u odnosima Istok-Zapad od kraja "Hladnog rata".

Vladimir  Putin

Putin upozorio "privremene vlasti" Ukrajine da "ne učine ništa nepopravljivo" (odgovor na pretnju proruskim snagama)

Putinovo upozorenje je odgovor ministru unutrašnjih poslova proevropske vlade u Kijevu, koju Moskva ne priznaje, koji je zapretio intervencijom protiv proruskih separatista utvrđenih u državnim zgradama u dva grada na istoku Ukrajine.

"Za one koji prihvataju dijalog, biće političkog rešenja, a oni marginalni koji traže sukob, dobiće snažan odgovor", rekao je Arsen Avakov na Savetu ministara i procenio da bi "kriza mogla da se reši u narednih 48 sati".

Upozorivši "privremene vlasti" Ukrajine da "ne učine ništa nepopravljivo", Putin je izrazio nadu da će najavljena diplomatska inicijativa "doneti ishod koji će biti pozitivan". Na tim razgovorima će se okupiti Amerikanci, Rusi, Ukrajinci i Evropska unija, a trebalo bi da se, po diplomatskom izvoru u Briselu, održe 17. aprila u Beču.

Vašington je cilj postavio nisko: "Nemamo velika očekivanja (...), ali mislimo da je veoma važno da diplomatska vrata budu otvorena", rekla je Viktorija Nuland, pomoćnica

Pokušavajući da stave pod kontrolu najgoru krizu u odnosima Istok-Zapad od kraja "Hladnog rata" 1989, Amerikanci, Evropljani i NATO upozorili su više puta Moskvu, optuženu za izazivanje nemira u Ukrajini. Ali, NATO je u sredu "u potpunosti negirao" tvrdnje zamenika ministra odbrane Rusije da NATO planira da razmesti velike snage u blizini granice Rusije što bi bio težak izazov za Moskvu.

Zapadnjaci Rusiji prete novim ekonomskim sankcijama ako izvede novu vojnu intervenciju.

I Putin je u sredu potegao ekonomsko oružje, iako Rusija već trpi zbog krize, uz pad prognoze rasta na pola i masivan odliv kapitala. On je pribegao politici "vruće-hladno" u vezi sa izvozom prirodnog gasa - što je uobičajen pritisak, prihvatajući "dodatne pregovore", ali tek pošto je doneo kaznenu odluku da za 80 odsto podigne cenu gasa za Ukrajinu, i to uz pretnju da bi to moglo trajati "zauvek". To otvara opasnost od novog "gasnog rata" koji bi pogodio zemlje širom Evrope, kao 2006 i 2009. godine.


Rusija: NATO koristi krizu da opravda postojanje


Rusko ministarstvo inostranih poslova optužio je danas NATO da koristi krizu u Ukrajini da poveća svoje zahteve članicama i opravda svoje postojanje, okupljajući ih protiv izmišlenje (spoljne) pretnje.

"Stalne optužbe protiv nas (Rusije) od generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena uveravaju nas da Alijansa pokušava da koristi krizu u Ukrajini da zbije svoje redove usred imaginarne spoljne pretnje po članice NATO-a i da ojača zahteve za Alijansu u 21-vom veku", saopštilo je rusko ministarstvo, prenela je agencija Rojters.

Komandant NATO u Evropi, general Filip Bridlav izjavio je juče da bi Alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope, koje se "osećaju ugroženo".

Bridlav je agenciji Asošiejted pres rekao da “ne bi isključio angažovanje nijedne zemlje, uključujući i SAD”.

Ministri inostranih poslova 28 zemalja članica NATO-a ovlastili su američkog vazduhoplovnog generala Bridlava da, do utorka, predloži mere koje bi zemljama Alijanse najbližim Rusiji, demonstrirale da uživaju podršku saveznika.

Poslednji komentari
  • muharem ramadani Vreme: 10.04.2014 11:18h

    kako misli ovaj celavi patuljak da nemaju pravo da brane ukrainci svoju zemlju, to je nesto apsurdno sto bre ovaj zamislja sebe, to samo sto su rusi nemaju pravo da rade sto hocejer ima jace sile, ima Boga , Svevisnji vidi sve ko sta radi , sticice ih kazna za to bez sumnje sam uveren, prokleti rusi,zasto niko u svet njih ne vole, vidite zemlje koje su bile pod njihovom cizmom, kako jadno izgledaju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP