Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RUSKI PREDSEDNIK SE RAZNEŽIO

Putin zaljubljen i voljen

Autor: Alo/agencije | 18.12.2014 - 13:30:00h | Komentara: 0

Predsednik Rusije Vladimir Putin uverio je danas predstavnika medija da je u njegovom privatnom životu sve u redu - da je voljen i da voli. On je danas opširno pričao o stanju u ekonomiji Rusije.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

"Sve je u redu, ne brinite", rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.
On je prepričao kako ga je jednom prilikom prijatelj pitao za situaciju na ljubavnom planu.
"On me pita: Imaš li neku ljubav? Ja kažem: U kom smislu? Pa, da li voliš nekog? Pa -da. A tebe da li neko voli? Odgovaram - da", rekao je Putin, dodavši da je prijatelj posle toga osetio olakšanje.

On je dodao da je sa bivšom suprugom Ljudmilom u prijateljskim odnosima, da se sa ćerkama viđa iako ne dovoljno često.

Povodom pitanja zašto planira da "protera" Koka kolu iz Rusije, Vladimir Putin je rekao da ta zemlja ima puno dobrih domaćih pića, čak i onih koji nisu alkoholna.

Na to su se novinari nasmejali, pošto je jasna bila aluzija na ljubav Rusa prema votki.

- Činjenica je da imamo svoja nacionalna bezalkoholna pića, uključujući kvas, i da ih je potrebno promovisati - rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

UJEDINJENJE SLOVENA

Na godišnjoj konferenciji za novinare, portparol predsednika Čečenije Ramzana Kadirova kazao je da je uvredljivo to što su se sankcijama protiv Rusije priključili slovenski narodi koji su smatrani prijateljskim.

On je pitao Putina da li je moguće ujedinjavanje slovenskih naroda: Srbije, Belorusije, Poljske, Češke kako bi istupale sa zajedničke pozicije u međunarodnoj areni.

- Oni su u teškom ekonomskom položaju. I zavise od pritisaka. I na nas utiču, ali na njih još jače. Ali, ja znam da u narodu postoji želja za kulturnim i duhovnim jedinstvom i ona neće propasti - odgovorio je Putin.

PAD RUBLJE I CENA NAFTE

Putin je počeo obraćanje govoreći o rublji i nafti.

On je, upkos složenoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Rusije, izjavio da očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 0,6 odsto.

Podsetio je da je za 10 meseci BDP Rusije povećan 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Sadašnja situacija posledica je spoljašnjih faktora, ali ni mi sami nismo mnogo uradili - rekao je Putin.

Oporavak ruske ekonomije moguć je za dve godine, čak i da okolnosti budu krajnje nepovoljne, izjavio je predsednik Putin. On je svoj optimizam objasnio time da će rasti svetska ekonomija, a time i potrebe za energentima.

- Ovo što se dešava nije kriza u Rusiji. Zovite kako hoćete, ali nije kriza - rekao je Putin.

On je rekao da veruje da će morati da intervenišu kako bi se borili protiv inflacije i održali rublju.

- Cene nafte i gasa, to mora vlada da reši. Morate da radite ručno, morate da vodite o tome računa svakog dana, svake nedelje - rekao je Putin.

Govoreći o međunarodnim odnosima, Putin je konstatovao da su, čim je srušen Berlinski zid, između Rusije i Zapada počeli da se dižu novi zidovi. Dokaz za to je širenje NATO na istok.

- Šta je to, ako nije zid? I postavljanje sistema protivraketne odbrane duž naših granica - zar to nije zid? - kazao je Putin.

On dodaje da oni pokušavaju da stave medveda u lance, ali neće to uspeti.

- Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost - rekao je Putin.

On je dodao da Vašington stvara pretnje po Rusiju planiranim razmeštanjem elemenata sistema raketne odbrane u Evropi.

- Oni ne raspoređuju elemente strateškog raketnog odbrambenog sistema samo na Aljasci, nego i u Evropi, u Poljskoj i Rumuniji, tačno na našim granicama - rekao je Putin.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na plan SAD o postavljanju balističkih raketa u Rumuniji do 2015. godine, kao i u Poljskoj do 2018. godine.

Mogućnost izgradnje evropskog gasnog čvorišta na granici Turske i Grčke zavisiće od želje EU, a Rusija je, sa svoje strane spremna da radi u pravcu njegove realizacije, naveo je predsednik Rusije.

U skorijoj budućnosti neće biti jeftinijeg niti stabilnijeg snabdevanja gasom od onoga koje nudi Rusija.

- Da li je moguć tzv. evropski hab na granici Turske i Grčke? To ne zavisi od nas, već od naših evropskih partnera. Da li one žele da imaju stalne, garantovane isporuke gasa iz Rusije, bez tranzitnih rizika? Ako žele, onda ćemo raditi na tome. Tada možemo preko Grčke da uđemo u Makedoniju, dalje u Srbiju. Možemo ponovo da stignemo do Baumgartnera u Austriji (do ovog mesta je trebalo da ide i Južni tok). Ako ne žele - onda nećemo raditi - rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Putin je takođe rekao da Rusija i Kina imaju mnogo zajedničkih interesa na međunarodnoj sceni, uključujući platformu UN.


Na pitanje ukrajinskog novinara koliko je kao predsednik države i vrhovni glavnokomandujući poslao oružja i vojske u Ukrajinu, i šta će reći porodicama poginulih oficira, Putin je kazao da u Ukrajini ratuju "dobrovoljci, a ne plaćenici".

Govoreći o ratnim zarobljenicima koji se nalaze u ruskim zatvorima, Putin je rekao da se protiv njih vodi istraga zbog učešća "u terorističkim napadima".


Putin je izjavio i da su slovenske zemlje danas u teškom ekonomskom položaju i da zbog toga Zapad na njih jako utiče.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP