Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIŠTA OD DOGOVORA „GASPROMA” I „NAFTAGASA”

Putin zavrnuo gas Kijevu!

Autor: Ekipa Alo! | 17.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kraj krize se ne nazire! Ruski “Gasprom” je juče u 10 sati po moskovskom vremenu prekinuo isporuke gasa Ukrajini, nakon što do isteka roka “Naftagas” nije platio deo duga od 1,9 milijardi dolara!

Nema više strpljenja  za ukrajinske vlasti:  Vladimir Putin

Nema više strpljenja za ukrajinske vlasti: Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Istovremeno, ruska strana je međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu podnela tužbu protiv ukrajinskog “Naftagasa” zbog duga od 4,5 milijardi dolara. U pitanju je dug za gas napravljen u novembru i decembru 2013. godine, kao i aprilu i maju 2014. Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za jun, a od juče “Gasprom” će Ukrajini isporučivati gas samo za unapred plaćene količine.


Apel EU za dogovor!


Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, pozvao je Rusiju i Ukrajinu da zbog svog kredibiliteta ulože napor u pronalaženje sporazuma i da bude nastavljeno snabdevanje ruskim gasom. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger upozorio je da bi Evropa mogla da ima problema sa snabdevanjem gasom tokom zime.
 

“Gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu”, rekao je Sergej Kuprijanov, predstavnik “Gasproma”.
Aleksej Miler, direktor “Gasproma”, sastao se juče sa predsednikom Vladimirom Putinom i podneo mu izveštaj o najnovijem razvoju situacije.
“Gasprom” je obavestio Evropsku komisiju (EK) o mogućem prekidu isporuka ruskog gasa, uz napomenu da ukrajinska strana u skladu sa postojećim ugovorom ima obavezu da obezbedi tranzit ruskog gasa u treće zemlje. Situacija podseća na januar 2009, kada je zbog spora Moskve i Kijeva veći deo Evrope na dve nedelje ostao bez ruskog gasa.

Skazaljka  na nuli!

Skazaljka na nuli!

“Gasprom” je Kijevu nudio 1.000 kubika gasa po ceni od 385 dolara, a “Naftagas” je bio spreman da plati 326 dolara za 1.000 kubika. Rusija preko Ukrajine u Evropu dnevno izveze 185 miliona kubnih metara gasa.

U Rusiji 70.000 izbeglica

Od početka sukoba u Ukrajini više od 70.000 izbeglica stiglo je u Rostovsku oblast i ostalo na teritoriji Rusije, izjavio je Sergej Tjurin, načelnik informativne službe vlade te oblasti. Prema podacima kijevskih vlasti, u sukobima na istoku Ukrajine poginulo je najmanje 300 osoba, dok je više od 2.000 ranjeno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP