Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEZGODNO

Putin zbog Krima „priznao“ Kosovo

Autor: Blic | 26.10.2014 - 10:50:00h | Komentara: 1

Funkcioneri SNS i SPS ne vide ništa sporno u Putinovoj izjavi kojom je izjednačio Kosovo i Krim.

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Krim, deo Ukrajine koji je aneksirala Rusija, baš kao i Kosovo, održao referendum i usvojio deklaraciju o nezavisnosti.

On je na konferenciji za novinare u Moskvi podsetio na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN i izazio čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova “belo bilo nazvano belim”, a u “sličnoj situaciji sa Krimom - crnim”.
- Na osnovu referenduma Krim, kao i Kosovo, usvojio je deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države - kazao je Putin.

Kako tumače ovaj stav, da li je Putin ovim izjavama indirektno priznao nezavisnost Kosova ili, međutim, samo ima dvostruke aršine, “Blic” je pitao političare vladajuće koalicije i opozicije.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da, “kao što je jasna politika Srbije prema ukrajinskoj krizi, a to je da poštujemo teritorijalni suverenitet i integritet svake države članice UN, tako je jasna i politika Rusije.
- Stav Rusije prema Kosovu je jasan. Dosad nisu faktički priznali Kosovo i neće to raditi ni direktno ni indirektno ni u budućnosti - smatra Babić.

Šefica poslanika SPS Diana Vukomanović takođe tvrdi da je stav Rusije prema Kosovu jasan, a da Putinova izjava nimalo nije sporna. Na pitanje da li smatra da Rusija ima dvostruke aršine, ona kaže da su “pravila međunarodne politike takva”, a “realnost od slučaja do slučaja”.

Potkusurivanje među silama


Vladimir Todorić iz DS, s druge strane, kaže da Rusija “u nekom narednom periodu neće priznati Kosovo”.

- Ali nije prvi put da se sudbina Srbije i njeni interesi stavljaju u funkciju potkusurivanja između velikih sila, a naše nesreće kao razlog za podmirivanje drugih interesa - poručuje Todorić.
Poslednji komentari
  • vlada i Vreme: 27.10.2014 12:25h

    Kako verovati u navedeni tekst kada znamo kako se sve odvija.Koliko puta smo tematski sličan tekst pročitali u minulih dvanaest godina.Po pitanju ovakvih vesti dobro smo školovani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP