Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ANKARA U OFANZIVI

Racije u Turskoj, pritvoreno 250 islamista!

Autor: Tanjug | 24.07.2015 - 11:27:00h | Komentara: 0

Turske vlasti su rano jutros pritvorile 251 osobu u koordinisanim racijama izvedenim širom zemlje protiv osumnjičenih džihadista Islamske države (IS) i kurdskih militantnih aktivista, posle talasa pogubnog nasilja u toj zemlji, saopštila je kancelarija premijera.

Turska policija granica

Ilustracija | Foto: Profimedia

"Ukupno 251 osoba stavljena je u pritvor zbog sumnje da su članovi terorističkih grupa", navodi se u saopštenju i dodaje da su upadi organizovani u zoru u 13 provincija širom Turske, nakon nasilnih napada proteklih dana, preneo je AFP.

Policija je jutros, kako su izvestili turski mediji, upala na više adresa u nekoliko kvartova u Istanbulu u potrazi za članovima IS, Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih militantnih grupa.
Novinska agencija Dogan je javila da je policija upala na 140 adresa u 26 četvrti samo u Istanbulu, u operaciji ogromnih razmera u kojoj je učestvovalo oko 5.000 policajaca.

Pored IS i PKK, na meti operacije su bili i osumnjičeni članovi podmlatka PKK - Patriotskog revolucionarnog omladinskog pokreta (YDG-H), kao i radikalno levičarskog Oslobodilačkog fronta revolucionarnog naroda (DHKP-C), navodi državna agencija Anadolija.

Ta agencija je objavila da je tokom racije jutros u Istanbulu, u sukobima sa policijom, ubijena jedna članica radikalne turske marksističke grupe DHKP-C, koju turske vlasti krive za niz napada tokom proteklih godina.
Racije su organizovane nakon što je 20. jula 32 ljudi ubijeno u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Suruču na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju IS.

To je izazvalo talas nasilja na jugoistoku Turske gde Kurdi čine većinu i gde mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju sa IS, što Ankara poriče.
Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u sredu su ubijena dva policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK koje je, kako je saopštilo, želelo da se time osveti za napad u Suruču.

Juče je još jedan policajac ubijen u većinski kurdskom gradu Dijarbakiru, a u medjuvremenu je podmladak PKK preuzeo odgovornost za napad u utorak uveče na osobu za koju tvrdi da je bivši borac IS u Istanbulu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP