Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠTRAJK

Radnici u Kambodži protiv ''Najkija''

Autor: Tanjug | 29.05.2013 - 15:09:00h | Komentara: 0

Oko 3.500 radnika jedne fabrike u Kambodži, koja pravi odeću za američku sportsku kompaniju "Najki", nastavilo je danas protest zahtevajući veće nadnice, uprkos brutalnom obračunu policije sa učesnicima protesta početkom sedmice.

Radnici traže veće nadnice

Radnici traže veće nadnice | Foto: Reuters

Najmanje 23 osobe su povređene u ponedeljak, kada je policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija i električnim pendrecima krenula da rastera oko 3.000 radnika, uglavnom žena, koji su blokirali put ispred fabrike "Sabrina" u proviniciji Kampong Speu, zapadno od Pnom Pena.

Jedna žena, koja je bila u drugom mesecu trudnoće, izgubila je dete, nakon što ju je vojna policija bacila na zemlju, saopštio je predsednik sindikata FTU San Vani. Vani je rekao da su predstavnici sindikata pozvani na razgovore u sredu, ali da nikakav sporazum sa čelnicima kompanije nije postignut i najavio nastavak štrajka do ispunjenja zahteva radnika. Portparolka kompanije "Najki" u pisanoj izjavi za Rojters je rekla da su u toj kompaniji zabrinuti zbog izveštaja da su neki radnici povredjeni i da istražuje ceo slučaj.

Šefica administracije u "Sabrini" Hong Luj je izjavila da ta kompanija ne može da priušti da podigne plate radnicima, koja iznosi 102 dolara mesečno.
Zbog štrajka, prema njenim rečima, fabrika je bila prinuđena da obustavi rad do petka. Štrajkovi zbog plata i loših uslova rada su česti u Kambodži, gde se, kao i u Bangladešu, nalaze brojne fabrike koje po niskoj ceni proizvode odevne predmete za zapadne kompanije. Krajem aprila u Bangladešu je poginulo više od 1.100 ljudi kada se srušila nadziđivana zgrada, u kojoj se proizvodila odeća, što je pokrenulo globalnu kampanju za bolje bezbednosne uslove rada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP