Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPUSTIO PRESTONICU

Rasulo u Ukrajini: Janukovič "pobegao" iz Kijeva, Ribak tražio ostavku

Autor: Ag. | 22.02.2014 - 09:32:00h | Komentara: 0

Predsednik Vrhovne rade (skupštine) Vladimir Ribak zatražio je danas da "iz zdravstvenih razloga" bude razrešen, dok su lideri opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk predložili Radi da usvoji rezoluciju sa zahtevom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da podnese ostavku.

Sve bolji  odnosi:  Janukovič  i Nikolić

Vikor Janukovič | Foto: Nenad Đorđević

"To bi bio osnov za raspisivanje prevremenih izbora. Oni, u skladu sa Ustavom, treba da budu održani najkasnije 25. maja", rekao je na sednici skupštine Kličko, lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), prenela je ruska agencija RIA Novosti.


Itar-Tas s prenosi izjavu Klička da se Janukovič "sam povukao i napustio Kijev".
"Imamo jedini izlaz. Neophodno je raspisati prevremene predsedničke izbore", rekao je on.


Jacenjuk, koji je na čelu opozicione Otadžbine (Batkivščina), rekao je da osnov za ostavku predstavlja nepotpisivanje zakona koje je Rada usvojila posle zaoštravanja političke krize.


Janukovič nije potpisao zakon o povratku na Ustav iz 2004. usvojen u skupštini i to je "direktan osnov za hitnu ostavku predsednika", rekao je Jacenjuk, dodajući da poslanici treba da se hitno sastanu "donose odluke o punoj odgovornosti za stanje u zemlji".


Zamenik predsednika skupštine Ruslan Košulinski saopštio je da je zakon o povratku na Ustav iz 2004, kojim se ograničavaju predsednička ovlašćenja, upućen predsedničkoj administraciji. Zakon je usvojen sa više od 300 glasova.


Ranije su mediji preneli nepotvrdjene izveštaje da je Janukovič napustio Kijev i otišao u Harkov gde njegove pristalice održavaju kongres, a Rojters izveštava da je predsednička rezidencija 15 kilometara od Kijeva, prazna i neobezbeđena, tako da novinari "slobodno ulaze u nju".

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je danas da nema nameru da ponosi ostavku i da napušta Ukrajinu, a događaje u glavnom gradu Kijevu nazvao je pokušajem državnog udara.

Košulinski je otvarajući sednicu Rade rekao da je Ribak zatražio od poslanika da ga oslobode dužnosti, kao i zamenik predsednika skupštine iz Komunističke partije Igor Kaletnik, za kog se ne navode razlozi.


Itar-Tas s izveštava o početku sednice Rade uz registrovanih 248 poslanika i bez utvrdjenog dnevnog reda, a da su za poslednjih 24 časa u skupštinsku proceduru uneti predlozi zakona o impičmentu predsednika, prevremenim predsedničkim izborima, nepoverenju glavnom tužiocu Viktoru Pšonki,

ministru finansija Aleksandru Klimenku, ministru odbrane Pavlu Lebedevu.
U proceduru je uneta i rezolucija o formiranju novog sastava Ustavnog suda.


Lider opozicione partije Sloboda, Oleg Tjagnibok, rekao je da Rada treba da preuzme vlast u potpunosti, usvoji rezoluciju o obnovi ustavnog poretka i obrati se gradjanima da se ne dopuste pljačke.


"Nemamo pravo da dopustimo raspad zemlje (...) Naš cilj je očuvanje teritorijalne celovitosti", rekao je Tjagnibok, a prenosi ruska državna agencija.


Na sednici je poslanik Otadžbine, Aleksandar Turčinov, rekao da je navodno većina članova vlade napustila svoje radno mesto i "nestali u nepoznatom pravcu".


"Jedini legitiman organ sada je Vrhovna rada", rekao je on.
RIA Novosti prenela je izjavu Košulinskog da je još pet deputata napustilo poslaničku grupu vladajuće Partije regiona, koja vlada zemljom od 2010. godine, i na taj način tu grupu je napustilo 26 poslanika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP