Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JEZIVA ATMOSFERA

Rat protiv ćirilice: Policija zaustavila 28 autobusa koji su krenuli ka Vukovaru!

Autor: Jutarnji list / N. G. / Srna | 03.09.2013 - 08:24:00h | Komentara: 12

Vlado Iljkić je juče u ime Štaba narodne odbrane iz Vukovara pozvao Vladu Hrvatske da održi vanrednu sednicu na kojoj će se naći "civilizovano rešenje" za problem dvojezičnih ploča u ovom gradu. Do tada, demonstranti su najavili nasilno razbijanje istih, a u pomoć im pristižu na desetine autobusa iz cele zemlje!

Šovinističko nasilje  u Vukovaru

Šovinističko nasilje u Vukovaru | Foto: FoNet

U Dubrovniku "Srbe na vrbe"

Na zgradi pravoslavne crkve u
Dubrovniku jutros su osvanuli uvredljivi grafiti, uz ustaška
obeležja, a na ulazu u grad ispisano je "Stop ćirilici u Vukovaru",
objavili su lokalni mediji.

Kako piše Dubrovački dnevnik, na zgradi Srpske pravoslavne crkve
Svetog Blagoveštenja, uz ustaška obeležja, ispisano je i "Srbe na
vrbe", kao i uvrdljivi grafit na račun hrvatskog ministra policije
Rajka Ostojića.

Ova pravoslavna crkva izgradjena je 1877. i nalazi se u istorijskom
jezgru grada.

Na ulazu u grad takodje je osvanuo natpis "Stop ćirilici u Vukovaru.
Opet će se gusta magla spustiti", a išarani su i mnogi drugi delovi
grada.

Demonstranti su izjavili da danas neće nasilno skidati ploče.

"Danas nećemo razbijati ploče jer imamo informaciju da je policija spremna delovaiti protiv nas, a kako je ovde puno invalida, udovica, žena i mladeži, ne želimo nemile scene i nasilje", rekli su okupljeni ljudi.

Iz Štaba su kazali kako imaju informaciju da je policija na auto - putu zaustavila 28 autobusa iz cele Hrvatske u kojima su bili ljudi koji su došli da daju podršku Vukovarcima.

Demonstranti od juče protestvuju ispred zgrada hrvatskih institucija na kojima se nalaze dvojezične table pevali su rodoljubive pesme a oko 22 časa pridružili su im se i sveštenici iz obližnje katoličke crkve.

"Nešto pre 23 sata u zgradu policije ušao je i aktuelni gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, koji je vodio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, uključujući i Vukovar. Na ulazu je poručio da će pokušati da završi posao koji su 1997. pregovarali, ali očito nisu završili.
- Vlada u Vukovaru krivo tumači članke Ustava koji govore o suživotu većinskog i manjinskog naroda, rekao je potpredsedik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Ivan Penava, komentirajući proteste protiv dvojezičnosti u Vukovaru i glasno se pitajući gde je tu poštovanje hrvatskog naroda.

Pripadnici interventne policije stigli su u Vukovar iz Zagreba. Reč je o tridesetak kombija sa pripadnicima interventne policije, a dovezeno je i nekoliko vodenih topova, javljaju hrvatski mediji.

U Vukovaru se jutros okupilo oko 250 hrvatskih ratnih veterana koji protestuju zbog ćirilice na dvojezičnim tablama, a jake snage intervente policije čuvaju table koje su juče postavljene na zgradama javnih

Pripadnici interventne policije stigli su u Vukovar iz Zagreba.

Reč je o tridesetak kombija sa pripadnicima interventne policije, a dovezeno je i nekoliko vodenih topova, javljaju hrvatski mediji.

Prilikom razbijanja ploča povređena su četiri hrvatska policajca a prema pisanju tamošnjeg "Jutarnjeg lista", očekuje se da na desetine autobusa krene put Vukovara i pridruži se skidanju dvojezičnih ploča i uklanjanju ćirilice iz tog grada.

Džodan: Srbi u Hrvatskoj nisu bezbedni!

Predsednik Udruženja Srba izbeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan izjavio je da najnoviji događaji u Vukovaru pokazuju da Srbi u Hrvatskoj danas strahuju za svoju bezbednost i osećaju se nesigurnim u toj zemlji.

"Najnoviji događaji najbolje govore u kom položaju i kakav status praktično Srbi danas imaju ne samo u Vukovaru, već u celoj Hrvatskoj", rekao je Srni DŽodan, povodom nereda u Vukovaru, gdje su hrvatski ratni veterani razbili table ispisane ćirilicom i latinicom, postavljene na zgrade Poreske uprave i policije.Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na konferenciji za novinare apelovao je da sugrađani ne dopuste da "Vukovar postane Bejrut!".

Poslednji komentari
  • Nenad Vreme: 03.09.2013 09:14h

    Ajdemo jedanput da budemo pametni. Kako oni nama, tako i mi njima. Koliko samo hrvatskih firmi radi u Srbiji? Uvesti im posebne namete, slati stalno inspekcije, prijavljivati za svaku nepravilnost u radu, udarati po džepu za sve što je neispravno...Pa neka onda sikću koliko hoće... dosta više sa tim hrvatima...kako oni nama, a mi tako duplo njima...

  • Bernard Vreme: 03.09.2013 10:58h

    Eto vidite kako je tesko biti manjina,biti srbin u hrvatskoj,kosovu,e tako kako prripadaju njima prava, i nama pa i svim ljudima ovoga sveta pripadaju manjinjska prava (lgbt+ostali,invalidi,samohrane majke),itd. Znaci nemojte vise da sudite duplim arsinama,vidite kako je tesko biti usamljen i manjina!!! Dajte vise razumevanje za razlicitost,za ljudsko dostojanstvo makar se vi ne slagali sa time!Vidite vecina nije uvek u pravu a crkve i desnicari huligani napadaju samo da imaju koga,danas cirilicu,sutra debele

  • bakicaaa Vreme: 03.09.2013 11:00h

    ...e,moj Nenade..."kako oni nama, a mi tako duplo njima..." hoćeš reći oni budale,a mi da budemo dvostruke budale... ...a što ne bi Nenade bilo...oni budale,a mi da budemo pametni...lijep pozdrav iz Hrvatske...

  • branislav Vreme: 03.09.2013 12:06h

    Stide se svog srpskog porekla i pisma njihovih pradjedova .tuzno je to sto je u Hrvatskoj vecina sadasnjeg stanovnista srbi pokatoliceni koji su sad gori i od hrvata invoice

  • Ceca Vreme: 03.09.2013 12:31h

    Pa hrvati su u Srbiji privilegovani. Pogledajte samo koliko su firmi pokupovali, koliko je uvoznih hrvatski proizvoda, a Srpsko ništa ne može u Hrvatskoj. Najveći bezobrazluk uz sve je što traže da postave spomenik u Novom Sadu "hrvatskim braniteljima" a gledajte šta rade srbima u Vukovaru iako je Vukovar većinski Srpski grad bio do 90 tih

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP