Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LOŠE VESTI SA BLISKOG ISTOKA

Rekordna proizvodnja opijuma u Avganistanu!

Autor: Beta-AP | 13.11.2013 - 09:16:00h | Komentara: 2

Proizvodnja opijuma u Avganistanu ove godine dostigla je rekordni nivo, uprkos naporima međunarodne zajednice tokom proteklih deset godina da tu zemlju odvikne od trgovine narkoticima, ističe se u danas objavljenom izveštaju UN.

opijum

Ovogodišnja žetva donela je 6.060 tona opijuma, što je za 49 odsto više nego prošle godine i čak više od ukupne proizvodnje u ostatku sveta, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za droge i kriminal (UNODC).
Čak je i u avganistanskim oblastima u kojima je u prošlosti zabeležen uspeh u borbi sa uzgajanjem maka zabeležen je porast proizvodnje, dodaje se u izveštaju.
Predstavnik UNDOC-a u Kabulu Žan-Lik Lemaje (Jean-Luc Lemahieu) izjavio je za Asošiejted preš (AP) da će povlačenje međunarodnih trupa iz Avganistana sledeće godine dodatno pogoršati stvari.
On je upozorio da će izostanak medjunarodne pomoći dovesti do toga da avganistanska vlada počne da sve više zavisi od nelegalnih izvora prihoda.
Po njegovim rečima, veliki rast proizvodnje maka počeo je 2010. godine, kada su farmeri požurili sa sejanjem kako bi iskoristili rast cena.
Lemaje je istakao da od trgovine drogom u Avganistanu imaju koristi farmeri, pobunjenici i mnogi unutar vlade te zemlje i da oni često rade zajedno.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 14.11.2013 08:08h

    Ova vest nikog ne ostavlja ravnodusnim. Neki su radosni, neki tuzni.Ako ne bude kartelskih manipulacija/ko kod nas sa uljem, na srednjem istoku s naftom/NORMALNO treba da dodje do pada cena

  • MrsiMudoje Vreme: 14.11.2013 08:16h

    Svasta - Pa to su Dobre vesti !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP