Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBOREN REKORD

Rekordna proizvodnja opijuma u Avganistanu

Autor: RTS | 22.10.2014 - 13:20:00h | Komentara: 1

Uzgajanje opijumskog maka u Avganistanu bila je 2013. godine rekordna, iako su SAD u poslednjoj deceniji uložile više od sedam milijardi dolara u njegovo suzbijanje, tvrdi se u najnovijem američkom izveštaju.

opijum

Opijum | Foto: Wikipedia

Federalna revizorska institucija SIGAR izvestila je da je prošle godine u Avganistanu bio uzgajan opijumski mak na 209.000 hektara, što je brojka bez presedana, i ostavlja za sobom prethodni rekord od 193.000 hektara, koji je postavljen 2007. godine, prenosi Beta.

Eksperti proveravaju kvalitet

Eksperti proveravaju kvalitet

 
Zaključno sa 30. junom 2014. godine, SAD su uložile oko 7,6 milijardi dolara u borbu protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu. Jedan od uzroka jačanja proizvodnje je sve dostupnija tehnologija bušenja dubokih bunara koja je doprinela da se oko 200.000 hektara pustinje u jugozapadnom Avganistanu pretvori u plodnu zemlju.
Veći deo tog područja sada se koristi za uzgajanje opijumskog maka. Provincija Nangarhar na istoku zemlje, kao i neke druge provincije u kojima je proizvodnja opijuma bila potpuno obustavljena, sada beleže procvat kultivacije opijumskog maka.
Nangarhar je čak bio model uspešnog suzbijanja proizvodnje droge i borbe protiv islamskih pobunjenika i Ujedinjene nacije su ga 2008. godine proglasile "očišćenim od maka". Međutim, proizvodnja se u prethodne dve godine učetvorostručila.
Jedan zvaničnik avganistanske Vlade je izjavio da se talibani i krijumčari opijuma sukobljavaju u raznim delovima zemlje oko prihoda od ove droge.
Opijumski mak, koji se koristi za proizvodnju droge, uzgaja se uglavnom na jugu i jugozapadu Avganistana gde su talibani veoma aktivni, a Vlada u Kabulu ima malo uticaja.
Poslednji komentari
  • Hehe Vreme: 22.10.2014 14:54h

    USA demokratija i standardi..A mi kao nismo znali i kao sve je neka teorija zavere.Pa ova vest bi bila tacna jos pre 5 godina..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP