Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBAMA U PROBLEMU

Republikanci odneli pobedu u oba doma Kongresa

Autor: Tanjug | 05.11.2014 - 08:35:00h | Komentara: 0

Na američkim medjuizborima republikanci su odneli pobedu u oba doma Kongresa - osvojili su većinu mesta u Senatu kao i u Predstavničkom domu.

US Kongres

Američki Kongres

Republikanci su osvojili senatorska mesta u Arkanzasu, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji, koja su do sada držale demokrate, prenele su svetske agencije.


Republikanci su time obezbedili najmanje 52 glasa u Senatu koji ima 100 članova.


Rezultati izbora znače da će novi saziv Kongresa od januara biti pod punom kontrolom republikanaca, koji će predvoditi sve odbore u oba doma Kongresa i određivati zakonodavnu agendu.


To će biti, kako ocenjuju agencije, ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja.

Barak Obama

Imaće problema u poslednje dve godine mandata: Barak Obama

 
Republikanci su odneli pobedu i u izbornoj trci za guvernera na Floridi i u Viskonsinu, gde su demokrate bile ubedjene da će zadati udarac protivniku, navela je agencija AP.


Amerikanci na međuizborima, koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, biraju 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država.

Mnogi analitičari predvideli su pre glasanja pobedu republikanaca, pošto popularnost predsednika Obame prema poslednjim istraživanjima, beleži značajan pad, ispod 40 odsto.

"Kraj Obamine ere bezvlašća"
Predstavnik Teksasa u američkom Senatu Ted Kruz rekao je da je pobedom Republikanaca na izborima za Kongres došao kraj ere Baraka Obame.
On je govorio na proslavi trijumfa Grega Abota, koji je dobio više glasova u odnosu na kandidatkinju Demokrata, Vendi Dejvis.

“Pravimo planove da preuzemo Senat i da nateramo vođu većine u tom predstavničkom telu Harija Rida da ode u penziju. Na taj način će Obamina era bezvlašća biti završena”, rekao je Kruz.

“Ovi izbori su zastrašujući za naše protivnike, ali mi smo šest godina bili zarobljeni u Obaminoj stagnaciji i nesposobnosti”, zaključio je Kruz.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP