Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CRNOGORSKOM PRIMORJU PRETE KLIZIŠTA

Rizično od Ulcinja do Herceg Novog

Autor: Tanjug | 11.03.2015 - 14:17:00h | Komentara: 0

Profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović upozorio je da čitavo crnogorsko primorje ima problema sa klizištima i da se usled kvašenja i sušenja terena pomeranje tla može pojaviti na skoro svakoj tački od Herceg Novog do Ulcinja.

Budva crna gora

Budva Crna gora | Foto: Nenad Kojadinović

Stručnjak smatra da najnovije klizište u Markovićima kod Budve nakon sanacije neće biti kritično u nekom doglednom periodu, ali da se problemi pre mogu očekivati na nekoj drugoj lokaciji.

- Od Stanišića do Markovića teren je uslovno stabilan. Tu je i ranije bilo klizišta i, iako nije najpovoljniji, na tom terenu se, ipak, moglo graditi. Što se tiče stabilnosti, ne isključuje se mogućnost novog klizišta, ali sada nema naznaka za to, ocenio je Tomanović u izjavi dnevniku "Dan".
Objasnio je da se stene godinama suše i kvase, što dovodi do njihove degradacije, dodajući da su jedan faktor vreme, a drugi podzemne vode.

- Očekivano je da se klizište javi negde drugde, a ne u Markovićima, jer je tu nestalo ono što je bilo problematično, naveo je Tomanović.

Njegov kolega Mićko Radulović kaže da je početak klizanja izazvan naglim podizanjem nivoa podzemnih voda, hidrostatičkim pritiscima, odnosno zasićenjem padine vodom i promenom primarnog naponskog stanja.

Radulović, takođe, smatra da je potrebno izvršiti regulisani prihvat površinskih i podzemnih voda, koje ističu na kontaktu nepropusnih sedimenata kliša i krečnjaka, da bi se omogućilo spasavanje nestabilne padine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP