Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEK' MU JE SA SREĆOM

Rohani preuzeo dužnost predsednika Irana!

Autor: Ag. | 03.08.2013 - 19:36:00h | Komentara: 0

Hasan Rohani je danas preuzeo dužnost predsednika Irana od Mohameda Ahmadinedžada, pošto ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio za čelnika države na ceremoniji u Teheranu, saopštila je danas državna televizija.

Hasan Rohani

Hasan Rohani | Foto: AP

Rohani (64) se danas, po preuzimanju dužnosti, zarekao da će raditi na podizanju međunarodnih sankcija nametnutih Teheranu zbog iranskih kontroverznih nuklearnih ambicija.


- Moja vlada će preduzeti suštinske korake na poboljšanju pozicije Irana, na bazi njegovih nacionalnih interesa, kao i na ukidanju ugnjetavačkih sankcija - izjavio je umereni muslimanski sveštenik Rohani u prvom obraćanju javnosti, prenošenom na državnoj televiziji.

Rohanija je zvanično uveo u dužnost iranski duhovni poglavar ajatolah Hamnei, koji je pohvalio njegovu višedecenijsku službu u islamskom establišmentu.
- Zemlji je potrebna nacionalna odlučnost da se održi na distanci od ekstremizma, kao i usredsređenost na vladavinu prava - istakao je Hamnei.

Rohanija, kao sedmog predsednika islamske republike, čekaju veliki izazovi - oslabljena privreda i međunarodna izolacija, podstaknuta tvrdim stavovima njegovog prethodnika Mahmuda Ahmadineđada.

Javna inauguracija Rohanija će biti u nedelju, kada će položiti zakletvu pred iranskim parlamentom. Tom činu će, prema izveštavanju iranskih medija, prisustvovati deset šefova država iz regiona i drugi strani zvaničnici visokog ranga.
 
Rohani je uoči preuzimanja dužnosti izjavio da je izraleska okupacija "stara rana ta telu islamskog sveta", povodom obležavanja Dana Jerusalima u Iranu.
Njegova izjava je slična komentarima koje su iranski lideri davali na taj dan koji je posvećen pružanju podrške Palestincima i kritikovanje Izraela.
Iran od islamske revolucije 1979. negira pravo Izraela na postojanje.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP