Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUMNJAJU DA SU IM U PORODILIŠTU ZAMENILI BEBE

Romska porodica: Kako je ovo naša beba?

Autor: Mondo / Slobodna Dalmacija | 06.06.2013 - 16:21:00h | Komentara: 2

Romska porodica Osmanović iz Splita sumnja da su u porodilištu zamenili bebe, jer ona koju su oni dobili ima svetlu kožu i plave oči.

Beba

Romi dobiše svelu bebu sa plavim očima | Foto: foter.com

Budući da su Romi tamnije puti, a beba s kojom su 24-godišnju Romkinju Veru Halilović iz rodilišta poslali kući, je svetla i ima plave oči, ona i njena porodica sumnjaju da je u bolnici došlo do zamene.
Iako su u bolnici pregledali dokumentaciju i utvrdili da nije bilo nepravilnosti, s obzirom na veliki interes javnosti odlučili su da besplatno izvrše DNK test.
Avdija Osmanović, 47-godišnjak iz Splita i njegova supruga Vera bebu su nazvali Frančeska. Devojčica je rođena 5. maja ove godine u 9:20 sati u splitskom porodilištu carskim rezom, piše Slobodna Dalmacija.
"Iskreno da vam kažem, ne sećam se tačno jesu li mi nakon porođaja pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu decu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je nakon dva dana videla dok je još bila u 'boksu' u inkubatoru. Tad je imala temperaturu od 39 i primala je antibiotike. Posle toga vidjela sam je nakon još dva dana kad su me zvali da dođem da je dojim", rekla je Vera.
Kada je ušla u prostoriju, kaže, instinktivno se krenula prema jednoj bebi tamnije puti. "Mislila sam da je to moja devojčica, ali me sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba, nego da je moja druga. Moram priznati, kad sam je videla, bilo mi je malo čudno, videla sam da je potpuno svetle puti, ali nisam nikome ništa govorila o tome, nisam se htela zaletati", rekla je Vera.
Devojčici je utvrđen Beckwith-Wiedemannov sindrom, odnosno najčešći sindrom preteranog rasta.
"Doktorka je rekla da joj je čudno što je beba velika i što nije 'naše' boje i to nam je pobudilo dodatne sumnje. Mi samo želimo biti mirne savesti, da znamo je li naša ili nije. Znam da je to najlakše utvrditi DNK analizom, ali mi nemamo novca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare", kaže Avdija.
Gotovo je nemoguće da je došlo do zamene beba u rodilištu. "Odmah kad se dete rodi, i njemu i majci stavlja se na ruku silikonska narukvica s brojem i dete se pokaže majci, a ona mora uporediti svoj broj s brojem narukvice deteta i taj se broj upisuje u dokumente. Može netko namerno zameniti, ali ne mogu verovati da bi to neko napravio", iznenađeno je za list kazala jedna od sagovornica.
Za ispitivanje ove situacije zadužena je bila dr. Maja Radman, a ona je nakon celodnevne 'istrage' kategorički odgovorila kako do zamene beba nije došlo.
Ipak, s obzirom na veliki interes javnosti, splitska bolnica odlučila je da DNK test za Osmanoviće uradi besplatno.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 06.06.2013 17:24h

    Pitaj komsiju mozda ce ti on pomoci da shvatis zasto je beba bela. Vwrovatno zato sto lici na njega.

  • Ana Vreme: 06.06.2013 22:25h

    Dragane, tvoj komentar je dovoljan da se zakljuci kakav si covek!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP