Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNICI RUSIJE I UKRAJINE OČI U OČI

Rukovanje za pomirenje?!

Autor: | 27.08.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ima nade da će biti mira! Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko rukovali su se juče na početku razgovora u Minsku, gde je održan sastanak država članica evroazijske carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan), Ukrajine i predstavnika EU.

Čvrst stisak i pogled pravo u oči: Putin i Porošenko

Čvrst stisak i pogled pravo u oči: Putin i Porošenko | Foto: Profimedia

“O sudbini sveta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim”, rekao je Porošenko, koji je raspustio parlament i najavio vanredne izbore za oktobar.


Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacujući dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi. On je rekao da bi u slučaju da Ukrajina ratifikuje sporazum o pridruživanju sa EU ta zemlja, ali i Rusija, imale veliku ekonomsku štetu. Ruski predsednik je upozorio da će tranzicija Ukrajine na trgovinske standarde EU koštati tu zemlju 165 milijardi evra u narednih deset godina.

To je prvi susret dvojice predsednika od početka juna u Francuskoj, a napetost između dve zemlje je dodatno pojačana pošto je Ukrajina obelodanila snimak zarobljenih ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini. Kremlj je saopštio da bi Putin mogao da održi bilateralni sastanak sa Porošenkom. Poslednji put, dva lidera su se srela u Normandiji, 6. juna, dan pre Porošenkove inauguracije. Tada je susret trajao manje od 10 minuta i u njemu su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton imala je u Minsku odvojen susret sa Porošenkom.

Zalutali u Ukrajinu?!


Grupa ruskih vojnika zarobljenih u Ukrajini ušla je na ukrajinsku teritoriju jer je bila u “specijalnoj misiji”, saopštio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko. Zvanični Kijev juče je obelodano snimak sa ispitivanja desetorice zarobljenih ruskih vojnika. “To nije bila greška, već specijalna misija u kojoj su učestvovali”, istakao je Lisenko, negirajući stav Kremlja da su vojnici slučajno ušli u Ukrajinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP