Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STANISLAV PETROV

Rus sprečio
nuklearni rat!

Autor: N. V. | 30.11.2012 - 14:02:00h | Komentara: 0

Bivši sovjetski oficir Stanislav Petrov sprečio je potencijalni nuklearni rat, i tim postupkom zaslužio počasnu međunarodnu Drezdensku nagradu koja se svake godine dodeljuje ljudima koji su uspeli da spreče vojni konflikt ili da obustave nasilje.

Petrov je bio zadužen za sisteme upozoravanja SSSR-a na nuklearni napad. Daleke 1983. godine on je dežurao na nuklearnom komandnom punktu Serpuhov-15, 100 kilometara od Moskve.

Petrov je bio zadužen za sisteme upozoravanja SSSR-a na nuklearni napad.

stanislav

Heroj Stanislav Petrov | Foto: Glas Rusije

U noći između 25. i 26. septembra proradio je signal za uzbunu obaveštavajući da se ka SSSR-u kreće pet američkih raketa, svaka sa po deset nuklearnih bojevih glava. Prema oficirskim zaduženjima Petrov je trebalo da obavesti o napadu rukovodstvo zemlje koja bi najverovatnije uzvratila napad. Ipak, oficir je odlučio da posluša intuiciju shvativši da je pet raketa premalo za početak nuklearnog rata. Svestan odgovornosti, odlučio je da ne odreaguje nadajući se da je u pitanju greška. Na sreću bio je u pravu, sistem upozoravanja je proradio greškom. Incident je čuvan u strogoj tajnosti od široke javnosti sve do 1998. godine.
Stanislav Petrov, skromne prirode, svoj postupak smatra sasvim normalnim, promišljenim činom koji je sastavni deo njegovog posla, iako ga smatraju čovekom koji je sprečio nuklearni rat.
Svečana ceremonija dodele Drezdenske nagrade u vrednosti od 25 000 evra biće održana 17. februara 2013. godine. Ranije ju je već dobio bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov za doprinos procesu nuklearnog razoružanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP