Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ČEKA SE PRVI PUCANJ

Rusi opkolili vojnu bazu na Krimu, Ukrajinci imaju tenk!

Autor: Agencije | 02.03.2014 - 09:08:00h | Komentara: 3

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju nakon što je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Parubij rekao da će cela zemlja biti stavljena u stanje pune borbene pripravnosti.

Ukrajina sukob Foto: AP

Vojska spremna za borbu Foto: AP

Merkel optužila Putina da krši međunarodno pravo


Nemačka kancelarka Angela Merkel večeras je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prebacila da je "neprihvatljivom ruskom intervencijom na Krimu prekršio

međunarodno pravo".

Sada se kreće samo pomoću štaka: Angela Merkel

Angela Merkel
Merkel je večeras telefonom razgovarala sa Putinom, potvrdio je njen
portparol Georg Štrajter, preneli su nemački mediji.
Prema njegovim rečima, Merkel je u razgovoru Putina podsetila na Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim se i Rusija obavezala
na poštovanje nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine u njenim postojećim granicama.
Merkel je ocenila i da je Putin prekršio Sporazum o Crnomorskoj floti iz 1997. godine.
Nemačka agencija DPA prenela je da se Putin u razgovoru saglasio sa predlogom Angele Merkel da se formira misija za utvrdjivanje činjenica (Fact Finding Mišion), koja bi eventualno bila pod okriljem OEBS, kao i kontakt grupa, kako bi započeo politički dijalog o Ukrajini.
U telefonskom razgovoru, Putin je, kao i u razgovorima sa drugim zapadnim državnicima, branio upotrebu ruske vojske u Ukrajini.
Na sajtu Kremlja objavljeno je da je ruski predsednik u razgovoru istakao da dogadjaji na Krimu, pa i u celoj Ukrajini predstavljaju pretnju po život ruskih gradjana i stanovništva koje govori ruskim jezikom.
Prema njegovim rečima, cilj je, medjutim, i dalje da se situacija stabilizuje na miran način.


Matvijenko: Rata između Rusije i Ukrajine nikada neće biti


Predsednica Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko izjavila je večeras da rata izmedju Rusije i Ukrajine nikada neće biti i pozvala političare u Kijevu da "ohlade svoje usijane glave", vrate situaciju na ustavni teren i posvete se ispunjavanju sporazuma koji su potpisali lideri opozicije sa Viktorom Janukovičem.

"Reč 'rat' apsolutno je neprihvatljiv u odnosima Ukrajine i Rusije. Nikada rata medju nama neće biti , mi smo bratski narodi, mi smo slovenski svet", rekla je Matvijenko, gostujući u emisiji na TV kanalu "Rusija-1".

Ističući da najnoviji razvoj dogadjaja u Ukrajini izaziva veliku zabrinutost, ona je rekla da je zato gornji dom juče odobrio zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina za angažovanjem vojske na teritorji Ukrajine.

Matvijenko je istakla da se situacija u Ukrajini, gde žive milioni pripadnika ruskojezičnog stanovništva, razvija toliko munjevito i nepredvidivo da "već postoji realna pretnja po živote".

"Rusija ne može da bude po strani (...) Zato smo smatrali da je neophodno predsedniku omogućiti čitav arsenal mogućih mera", rekla je ona.
Matvijenko je istakla da Rusija nije zainteresovana za raspad Ukrajine, ali da niko ne može da zabrani Autonomnoj Republici Krim da održi referendum i "odluči kako će živeti dalje".

Prema njenim rečima, stanovništvo Krima želi proširenje autonomije, "jer im je dosadio diktat Kijeva, kada Krimu ne daju novac, kada Krimu sada već zabranjuju da govori ruski jezik".

Matvijenko je rekla da Rusija ne planira da vraća na vlast Janukoviča, već da to pitanje treba da rešava ukrajinski narod, ali na "poštenim, transparentnim i legalnim izborima", preneo je Itar-Tas s.

U sadašnjim uslovima, medjutim, to nije moguće, ocenila je ona.
Matvijenko je rekla i da Rusija ne može da razgovara o ranije dogovorenom davanju više milijardi kredita Ukrajini dok se u Kijevu ne "pojave legitimne vlasti".

"Naravno, treba da pružamo pomoć i Krimu i drugim regionima gde žive Rusi i jednostavno ukrajinskom narodu", rekla je ona.

Da niko u Rusiji ne želi rat sa Ukrajinom u istoj emisiji na ruskoj TV rekao je i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.

"Mi smo za to da ona (Ukrajina) bude prosperitetna država", rekao je Karasin i dodao da "pitanje teritorijalne celovitosti Ukrajine treba da se rešava unutar zemlje, ali je potrebno da vlast uvažava i interese regiona".

"Ono što se sada dešava liči na diktat i mi vidimo na kakvu negativnu reakciju to nailazi na Krimu", rekao je ruski diplomata.

Karasin je rekao da je za krizu državne vlasti u Ukrajini kriva jednostrana podrška Zapada, a da su u "pobedničku vladu" ušli neprikriveni šovinisti, koji žele da izgrade ukrajinsku nacionalističku državu.

"Više od tri meseca krivičnih dela i bezakonja u centru Kijeva jednostrano su podržavale praktično sve zapadne prestonice", rekao je Karasin i dodao da je zamenik američkog državnog sekretara tokom protesta na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) "čak delio kolače i sendviče".

"Zbog te jednostrane podrške imamo to što imamo u Ukrajini - krizu državne vlasti", rekao je on.

Karasin je rekao da je "drama, tragedija za bratsku i blisku Rusiji Ukrajinu" da se u 21. veku u centru Evrope gradi "ukrajinska nacionalistička država", prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski diplomata je rekao i da Rusija održava diplomatske kontakte sa Ukrajinom i da ne namerava da ih prekida.

"U Ukrajini imamo aparat MIP, radi ambasada, apsolutno punovažna ambasada Ukrajine postoji u Moskvi, ona radi, održavamo sa njima kontakte. Prekid kontakata nije u našim interesima, odnosi treba da se održavju kako bi mogi ti mehanizmi da se iskoriste za pristupanje nekim spornim pitanjima, a ona se pojavljuju", rekao je on.


Jacenjuk pozvao Putina da povuče vojsku, formirana RM Krima


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da "povuče svoju vojsku u konfliktu izmedju dve zemlje", na Krimu je formirana Ratna mornarica, NATO je oštro osudio rusku vojnu akciju i zatraražio da se pošalju medjunarodni posmatrači, a šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljaće sutra o Ukrajini u Briselu.

Jacenjuk je upozorio da se njegova zemlje nalazi na ivici propasti.

"Ovo je crvena uzbuna, ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji", rekao ukrajinski premijer novinarima, samo dan pošto je ruski parlament odobrio rasporedjivanja ruskih vojnika u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

U slučaju eskalacije  nasilja neće sedeti  skrštenih ruku:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AP

Putin: Mere moskve "apsolutno primerene"!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je večeras da su mere, koje je Moskva preduzela u vezi sa Ukrajinom, apsolutno primerene imajući u vidu "vanrednu situaciju", saopšteno je večeras iz Kremlja.


Putin je u razgovoru sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel rekao da se ruski građani i lica koja govore ruski jezik u Ukrajini suočavaju sa konstantnim pretnjama ultranacionalista.

Putin i Merkelova saglasili su se večeras da će da nastave bilateralne i multilateralne konsultacije u pokušaju "normalizacije" situacije u Ukrajini.

Krim koristi iskustvo Škotske i Katalonije

Vlasti Autonomne Republike Krim planiraju da iskoriste iskustvo Škotske i Katalonije u pripremi referenduma o političkoj budućnosti regiona, javila je moskovska televizijska stanica NTV, pozivajući se na izvor u vladi Krima.


Izvor navodi da su zvaničnici Krima uvjereni da će to značiti da će kampanja, čiji je cilj revizija statusa regiona, odnosno prelazak sa autonomije na punopravnu državnost, biti provedena u skladu sa svim normama prihvaćenim u Evropi.

U Škotskoj je referendum o nezavisnosti od Britanije zakazan za 18. septembar. Referendum je inicirala škotska Nacionalna partija.

U Kataloniji referendum o nezavisnosti od Španije biće održan 9. novembra.

Puk SPECNAZA odbio da ide na Krim


Puk specijalnih jedinica Ukrajinske vojske (specnaz) odbio je poslušnost Kijevu. Specijalci neće da ratuju na Krimu protiv odreda samodbrane

Britanija se povukla iz pripremnih razgovora za samit G8

Velika Britanija se povukla iz pripremnih razgovora za samit osam najrazvijenijih zemalja sveta - G8, jer je Rusija počela da gomila vojnike na ukrajinskom poluostrvu Krim.

Samit bi trebalo da se održi u ruskom crnomorskom gradu Sočiju.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da ministri iz njegove vlade takodje neće otići na Paraolimpijske igre u Soči, koje počinju 7. marta.

Sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg otputovao je danas u Kijev, kako bi se lično sastao sa novim vodjama u Ukrajini povodom krize u toj zemlji i načina da se ona reši.

Hejg je pred polazak rekao da je izuzetno zabrinut zbog nove eskalacije situacije.

Šef britanske diplomatije je naveo da su mu ukrajinski zvaničnici kazali preko telefona da neće odgovarati na ruske provokacije, a Hejg ih je posavetovao da "nastave tim kursom".

Hejg je rekao da će Britanija nastaviti da savetuje Rusiju da direktno razgovara sa ukrajinskim liderima kroz ministarske i vojne kanale.

Dodao je da će razgovarati sa ukrajinskim vlastima o potrebi da predstavljaju celu zemlju i da obezbede da predstojeći izbori u toj zemlji budu fer.

Demonstracije ispred ruskih ambasada u Češkoj i Poljskoj

Stotine demonstranata izašle su danas pred ambasade Rusije u Pragu i Varšavi i ruske konzulate u Poljskoj i Češkoj da se usprotive intervenciji Rusije na Krimu i podrže suverenu, slobodnu i celovitu Ukrajinu, a predsednika Rusije Vladimira Putina prikazali su na transparentima kao Hitlera ili Staljina.

"Putine, miči ruke sa Krima", "Adolf Visarionovič Putin", "Ne pucajte", bili su neki su od transparenata u rukama više stotina Varšavljana i ukrajinske dijaspore u Poljskoj koji su potpuno zaposeli danas prostor ispred ruske ambasade u poljskoj prestonici.

U Krakovu je pojačano obezbedjenje ruskog konzulata, pošto se i tamo pojavilo oko 250 demonstranata sa ukrajinskim nacionalnim zastavama i transparentima na kojima su poručivali da ne žele rat, sovjetima da se vrate kući i da žele Ukrajinu bez Putina.

Za Krim u Ukrajini Poljaci i Ukrajinci demonstrirali su zajedno i u Gdanjsku, gde su transparenti pozivali Evropsku uniju da zaustavi Putina.

Jedinca "Berkut" zaplenila 400 kg TNT - a


Pripadnici jedinice "Berkut" i kozaci odani vlastima na Krimu zaplenili su u Sevastopolju, tokom rutinskog pregleda vozila na jednom punktu, 400 kilograma eksploziva TNT, te veću količinu bombi i oružje i municiju. Naoružanje je bilo u vozilima sa kijevskim tablicama.

Keri: Agresija nedopustiva za 21. vek

Američki sekretar Džon Keri izjavio je za Si-Bi-Es da osuđuje čin "neverovatne agresije" u Ukrajini.

Džon Keri

Džon Keri | Foto: AP

 

- Ne možete se u 21. veku ponašati kao u 19. i izvršiti vojnu invaziju na neku zemlju na osnovu izmišljenih premisa. Rusija i dalje ima izbora i načina da izbegne eskalaciju krize - dodao je Keri.

"Spremni smo da se sami branimo"
 

Ukrajina je spremna da se sama brani od Rusije ali će od drugih država zatražiti pomoć ukoliko Moskva počne vojnu akciju, izjavio je ukrajinski ambasador u UN.
 

"Pokazaćemo da imamo kapacitete da se sami odbranimo, kako je danas i odlučeno u parlamentu, i spremni smo da se branimo", rekao je Jurij Sergejev u izjavi za američku televizijsku mrežu SNN, a preneo je Rojters.

"Ukoliko se situacija zaoštri, s obzirom na to da ruske trupe povećavaju svoju prisutnost svakog sata, normalno da ćemo zatražiti vojnu i druge vrste podrške", istakao je ukrajinski zvaničnik.

Sergejev je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče u znak poštovanja prema predstojećem postu, koji počinje sutra.

"Ukoliko želi da iskaže svoju hrišćansku veru, umesto što se sprema da nas pobije, on bi trebalo da moli za nas", rekao je ambasador Ukrajine u UN.

U Ukrajini je proglašena opšta vojna mobilizacija. Posle odluke da ukrajinske oružane snage budu u punoj borbenoj pripravnosti ruski vojni konvoj upućen je iz Sevastopolja ka glavnom gradu Krima.

Savet Federacije Rusije odobrio je juče zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske na Krim radi zaštite ruskih gradjana i Crnomorske flote.

Dramatično: Opkoljena baza na Krimu, čeka se prvi pucanj!

Nekoliko stotina neidentifikovanih naoružanih osoba stiglo je pred bazu ukrajinske pešadijske vojne jedinice u Privoljnoju na Krimu. Dovezli su se u konvoju od 13 vojnih kamiona ruskih registarskih oznaka u pratnji četiri oklopna vozila.

Baza je u okruženju, ukrajinski vojnici ne mogu u nju ulaziti ni iz nje izlaziti, ali su pred ulaz dovezli tenk. Situacija je izrazito napeta.

Ruske trupe krenule ka Simferopolju

Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju

Brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu dezertirali su i prešli na strana krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opšta mobilizacija, javila je danas ruska agecija Itar-Tas s.

Mnogi vojnici koji ne odobravaju politiku Kijeva, napustili su jedinice i dezertirali. Neke jedinice najavljuju da su spremne da se povinuju komandi krimskih snagama samoodbrane, javio je dopisnik ruske agencije sa Krima.

Konvoj sa više stotina pripadnika ruskih trupa krenuo je prema Simferopolju, glavnom gradu Krima, javljaju izveštači agencije Asošiejted pres.

Trupe su jutros krenule iz pomorske baze Sevastopolj prema Simferopolju, a konvoj čini 12 vojnih kamiona, dva ambulantna i laka oklopna vozila, opremljena mitraljezima.

Pošto su naoružani ljudi, za koje se veruje da su pripadnici ruskih jedinica, zauzeli kontrolu nad najvaznijim aerodromima u Krimu, Ukrajina je optužila Rusiju za “vojnu invaziju i okupaciju”.
 

Ministarstvo odbrane pozvalo je sve rezerviste koji moraju danas da se prijave u regrutne kancelarije.

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je juče da se vojska mora spremiti za borbu i da su pojačane mjere bezbjednosti oko aerodroma, nuklearki i drugih strateških lokacija.
Kijev je u međuvremenu zatražio pomoć od NATO-a.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas ruskog kolegu Vladimira Putina da "povuče svoju vojsku u konfliktu izmedju dve zemlje" i upozorio da se njegova zemlje nalazi na ivici propasti.

"Ovo je crvena uzbuna, ovo nije pretnja, ovo je zapravo objava rata mojoj zemlji", rekao ukrajinski premijer novinarima, samo dan pošto je ruski parlament odobrio rasporedjivanja ruskih vojnika u Ukrajini, prenela je agencija AFP.


 

Predsednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov upozorio je danas sve one koji pokušaju da destabilizuju situaciju na Krimu da će se suočiti sa privođenjima i hapšenjima.


Ovo je upozorenje onima koji žele da se usprotive tako što će upotrebiti oružje, rekao je Aksjonov novinarima.


Aksjonov je istakao da će bezbednosne snage i policija upotrebiti silu protiv takvih, prenela je agencija Itar-Tas s.

Ruski vojnici pokušali su da otmu oružje iz baze u Sevastopolju

Trupe ruskih vojnika pokušale su da prisvoje arslenal oružja iz vojne baze u Sevastopolju, a suočavanje grupe vojnika sa ukrajinskim oficirom snimila je kamera.

Snimak prikazuje ukrajinskog oficira koji ispred baze i razgovara sa neprijateljski nastrojenim ruskim vojnicima.

Ukrajinski vojnici uspeli su da odbrane ovu vojnu bazu tako što su oko nje napravili živi štit.

Ruski mediji: Plaćenici dolaze na Krim da pljačkaju

Ruski državni mediji i zvaničnici vladajuće partije Ujedinjena Rusija upozorili su danas na opasnost od naoružanih pljačkaša u Ukrajini i apelovali su na javnost da snažno podrži predsednika Rusije Vladimira Putina po pitanju eventualne vojne akcije.


Kako navodi AFP, državni mediji, koje kontroliše Kremlj, pokrenuli su propagandnu operaciju sa ciljem diskreditovanja novih vlasti u Kijevu i izazivanja gneva zbog navodno nehumanog ponašanja prema delu ukrajinskog stanovništa koji govori ruski.


Podstičući sumnje u umešanost medjunarodne zajednice u proteste u Kijevu, televizija "Rusija 24" prikazala je ispovest mladog Rusa koji tvrdi da su mu platili da bude snajperista opozicionih snaga.


"Tamo ima plaćenika... oni dolaze iz različitih zemalja -SAD i Nemačke, dolaze u identičnim vojnim uniformama", ispričao je taj Rus.
On je rekao da strahuje od odmazde zbog ovog svedočenja, tvrdeći da vodje protesta u Kijevu "jednostavno dovedu ljude u podrum i ubiju ih".
Mladi Rus, koji je predstavljen samo kao Vladislav, snimljen je dok su ga ispitivali istražitelji nakon privodjenja u regionu Brijansk, na granici sa Ukrajinom.


"Rusija 24" je upozorila da "plaćenici sada odlaze na Krim". "Njihovi ciljevi su sada dovoljno jasni: da isprovociraju novi talas krize da bi mogli da pljačkaju", objavila je ta tv stanica.


Isti tv kanal je intervjuisao guvernera oblasti Belgorod, na granici sa Ukrajinom, Jevgenija Savčenka, koji je upozorio da su "grupe naoružanih ljudi" u pokretu i da su pokušale da blokiraju autoput koji vodi do Krima.
 


"Oni koji pokušaju da destabilizuju situaciju, suočiće se sa pritvaranjem i hapšenjem", naveo je Aksjonov.


Aksjonov je postavljen na dužnost premijera nakon što su oružane snage zauzele parlament na Krimu.


On se juče obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom za pružanje pomoći u osiguranju mira i spokojstva na Krimu, zbog shvatanja odgovornosti za život i bezbednost gradjana.

Ukrajina sukob Foto: AP

Ukrajina mobiliše i rezerviste Foto: AP

Ruska pogranična služba saopštila je danas da je 675.000 Ukrajinaca prešlo u Rusiju u januaru i februaru ove godine, prenijela je agencija Itar-tas.


Isti izvor navodi da se može govoriti o "humanitarnoj katastrofi".

"Ako se `revolucionarni haos` u Ukrajini nastavi, stotine hiljada izbjeglica preći će u ruske pogranične regione", saopštila je pogranična služba. /kraj/dd

Ukrajina sukob Foto: AP

Haos u Kijevu destabilizovao zemlju Foto: AP

U međuvremenu, ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske i mornaričke baze na Krimu i zatražili od osoblja da podrži legitimne lidere poluostrva, javio je danas Interfaks, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane.
Izvor navodi da su ruski vojnici uzeli pištolje, puške i municiju iz radarske stanice u gradu Sudak.
Druga grupa ruskih vojnika uzela je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom gradu Sevastopolju.

Komunikacija između Krima i ostatka Ukrajine presečena je, javlja "Kijev post". Kako piše list, prekinute su telefonske i internet veze.
 

Odnosi su sve napetiji. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Kijev da su pokušali da kidnapuju ministra policije Krima. U napadu su učestvovali naoružane snage, a prema zvaničnom izveštaju Rusije, ima povređenih.
 

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je u subotu uveče Putina da smanji tenzije u Ukrajini tako što će povući ruske trupe nazad u svoje baze na poluostrvu Krim, i što će se suzdržati od bilo kakvog mešanja u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Putin i Obama

Kriza u Ukrajini zategla odnose dve super sile | Foto: AP

Državni sekretar SAD Džon Keri upozorio je Moskvu da raspoređivanje ruskih trupa u Ukrajini ugrožava "mir i bezbednost" u
regionu i da bi mogao da ima "duboke" posledice na rusko-američke odnose.

U subotu je Putin dobio dozvolu od Gornjeg doma Saveta federacije dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu do normalizacije situacije u toj zemlji,ali, kako je objašnjeno, to ne znaći da će on odmah uputiti trupe u susednu
zemlju.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Irena dss Vreme: 02.03.2014 10:00h

    EU pozvala Rusiju da postuje suverenitet Ukrajine!A onomad podrzase rasturanje JU i sada nam otimaju KiM i Vojvodinu...u takvu EU nas vodi sadasnja vlast .Sramota ,Pamet u glavu.

  • Stojan Vreme: 02.03.2014 13:07h

    Šema krvave šape iz Vatikana je ista. Prvo, su pokrstili pola Rusa u katolike (Čitaj: Ustaše), onda se izaziva nezadovoljstvo, pa nemiri i na kraju se ubacuju kolovođe psi rata Lojolinu vojsku nad vojskama da ubija legalnu vlast miliciju i vojsku. E` onda ide katolička demokratija preko Nevladinh organizacija organizuju tzv.Parlamentarnu većinu i smenjuju Janukoviča, a oslobađaju Juliju Timošenki. A onda tzv. Međunarodna zajednica NATO banditi Vatikana.

  • mr/burns from simpsons Vreme: 02.03.2014 15:21h

    dobra prilika za nase petlove da odu I kukurichu sa koje god hoce strane sukoba a da mi malo zivimo u miru..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP