Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GURNUO OPOZICIJI PRST U OKO

Rusija: Asad diže tenzije u Siriji

Autor: RTS | 19.12.2013 - 10:09:00h | Komentara: 1

Izjavom da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Siriji naredne godine Bašar el Asad doprineo povećanju tenzija u zemlji razorenoj građanskim ratom, upozorio zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov. Ključni uslov opozicije za učešće u pregovorima sa režimom je Asadov odlazak sa vlasti.

Bašar al Asad

Bašar al Asad | Foto: FoNet

Rusija je optužila predsednika Sirije Bašara el Asada da je svojom izjavom da će se kandidovati na predsedničkim izborima naredne godine povećao tenzije su svojoj zemlji, koja je već dve godine u građanskom ratu.
"Takve izjave samo povećavaju tenzije i ni malo ne mogu da smire situaciju", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov u intervjuu agenciji Interfaks.
Asadova izjava da "ne vidi razloga" zašto se ne bi kandidovao na sledećim izborima, izazvala je bes sirijske opozicije, čiji je ključni uslov za pregovore za režimom odlazak sa vlasti aktuelnog predsednika.
Bogdanov je zato pozvao Asada da ne povećava tenzije, posebno imajući u vidu međunarodnu konferenciju o Siriji "Ženeva 2", koja je zakazana za 22. januar u Švajcarskoj.
Prema podacima sirijske opozicione Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta 2011. godine, kada su počeli sukobi, u Siriji je poginulo oko 126.000 ljudi, a 2,3 miliona napustilo je zemlju.

 

Stigli ruski avioni za uklanjanje hemijskog oružja 

U međuvremenu, u sirijsku luku Latakija, sletelo je deset aviona sa opremom za uklanjanje i uništavanje hemijskog oružja.
"Uspostavljen je vazdušni most preko koga će se isporučiti tehnologija i oprema potrebna u operaciji uklanjanja hemijskog oružja iz Sirije", rekao je ruski ambasador u Damasku Azamat Kulmukhametov.
"Danas je bilo 10 letova i biće ih još", dodao je Kulmukhametov.
Organizacija za zabranu hemijskog oružja, koja nadgleda uništenje sirijskog hemijskog naoružanja, saopštila je, međutim, da će ruski oklopni kamioni učestvovati u odnošenju oružja iz Sirije.
Danska i norveška fregata trenutno čekaju na Kipru kako bi ispratili nordijske teretni brodove da preuzmu hemijsko oružje iz Latakije odakle će ga prebaciti za Italiju.
Sirijsko hemijsko naoružanje će, potom, biti pretovareno na američki brod gde će biti uništeno, navodi AFP.
Američko-ruski dogovor u vezi sa uklanjanjem hemijskog oružja u konačnom je otklonio bojazan od američke vojne intervencije na Siriju, a međunarodnoj zajednici doneo nadu da će biti pronađeno rešenje za okončanje građanskog rata u toj zemlji.
Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 19.12.2013 11:20h

    Taman sam htela da napisem da Ameriicki vojnici uklanjaju hemijsko naoruzanje i da pitam da niste pogresili ,kad ono medjutim u dogovoru sa Rusima sto je ,verovatno dobra kombinacija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP