Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SMATRA MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA ČEŠKE

"Rusija će osetiti sankcije 2015."

Autor: Agencije | 15.12.2014 - 11:02:00h | Komentara: 0

Češka očekuje da će Rusiju sankcije koje joj je uvela Evropska unija pogoditi osetnije tek naredne godine.

Prag

Ministarstvo inostranih poslova Češke smatra da sankcije ni tada ne moraju ostaviti traga na politiku Moskve prema Ukrajini a promena odnosa prema Kijevu može se očekivati tek srednjoročno.
To je zaključak izveštaja češke diplomatije koji danas razmatra vlada premijera Bohuslava Sobotke.
"Najvidljiviji efekat sankcija jeste pad rublje, zatim ograničeni pristup finansijskim tržištima i odliv kapitala, što sve zajedno stvara sinergični efekat i teško pogađa rusku privredu. Glavni efekti sankcija u kombinaciji sa drugim faktorima pokazaće se tek 2015, kada možemo da pretpostavimo da će dalje rasti inflacija i realne cene i nastaviće se odliv kapitala", stoji u analizi češkog Ministarstva inostranih poslova.
Češki eksperti su upozorili da Rusija već sada mora da zaustavlja ili makar usporava strateške investicione projekte zbog toga što nema pristup zapadnim finansijskim tržištima a čeka je dilema da li da dalje pomaže neodrživo neefikasna preduzeća ili da krene u restrukturalizaciju privrede.
Jedan od vidljivih efekata sankcija je i to što su uticale na geopolitičku ravnotežu pošto su mnoge zemlje revidirale svoje političke i ekonomske odnose sa Rusijom a nastoje da jačaju poslovne i druge veze sa Kinom, Turskom ili Iranom.
Glavni efekat koji je trebalo da donesu sankcije - promenu ruske politike prema Ukrajini po analizi češke diplomatije, međutim, nije realno očekivati pre nego na srednjoročnom planu.
"Prema nekim mišljenjima ruski pristup bi ipak bez sankcija bio daleko bezobzirniji", navodi se u analizi češkog MIP-a.
Češki eksperti upozorili su da sadašnje teškoće ruske privrede nisu prouzrokovane samo sankcijama već da veliku ulogu u njima imaju dugoročni strukturni problemi ruske privrede, odnosno orijentacija na eksplataciju i izvoz sirovina i energenata a takođe i gubitak poverenja u Rusiju kao poslovnog partnera.
"Sankcije i njihova interpretacija u medijima kao suzbijanje uticaja neprijateljskog Zapada stvaraju prostor za Kremlj da nastavi da guši građansko društvo i medije", navode još jedan sporedni efekat sankcija Zapada Rusiji češki eksperti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP