Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POLjSKA NAORUŽAVA UKRAJINU:

„Rusija će platiti cenu za ovo što radi, i to ne samo u mrtvim vojnicima“!

Autor: A.O. | 09.09.2014 - 11:16:00h | Komentara: 0

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ponovo je negirao tvrdnje zvaničnika Ukrajine da će – po dogovoru s prošlonedeljnog samita NATO – dobiti pomoć Poljske u oružju, dok je ministar odbrane Tomaš Ssemonjak kazao da Ukrajina može da dobije oružje ako ga kupi, kao i druge zemlje.

Ukrajina, tenkovi

Komorovski je sinoć televiziji TVN24 kazao da na samitu NATO 4. i 5. septembra nije bilo odluke da članice naoružaju Ukrajinu. Naglasio je da predsednik Ukrajine Petro Porošenko nije ni pokrenuo tu temu na sastanku s njim.
– Ukrajina može da računa na političku podršku i podršku promenama koje bi trebalo da rezultiraju boljim funkcionisanjem države, uključujuću u to i armiju, kazao je Komorovski.
Ministar Ssemonjak je kazao da „od jula više nije na snazi embargo na isporuke oružja Ukrajini i nema nikakvih prepreka da kupuje oružje u Poljskoj ili drugim zemljama“.
– Ukoliko Ukrajina izrazi takvu spremnost, naša vojna industrija je sigurno spremna da realizuje takvu narudžbinu. To ipak nije tako jednostavno, zato što se takvi ugovori ne sklapaju za nekoliko dana, kazao je ministar odbrane Poljske.
– Ukrajinci veoma dobro znaju šta proizvodimo i nudimo. Moraju da razmisle šta im je potrebno i za šta imaju para, i sigurno o tome možemo da razgovaramo“, rekao je poljski ministar.

Predsednik Komorovski je pohvalio ukrajinskog predsednika Petra Porošenka zbog toga što, kako je kazao televizji TVN24, nije podlegao pritisku zapadnih zemalja koje su htele da se sto pre dogovori prekid vatre, već je doneo odluku o kontraofanzivi u želji da proruske separatiste najpre potisne što dalje, ka granici sa Rusijom.

– Ukoliko Ukrajini pođe za rukom da odbrani svoju nezavisnost, rusko društvo će možda takođe pomisliti da je bolje da krene putem saradnje sa Evropom, da je bolje da odabere modernizaciju nego imperijalizam, smatra Komorovski.

Predsednik Poljske je rekao da je „Ukrajina ključ za budućnost Poljske i za budućnost Rusije. Uloga ostalih zemalja jeste to da Rusija uvidi da će za to što radi, platiti cenu i to ne samo u vidu mrtvih vojnika“, kazao je Komorovski.

U Harkov sleteli avioni SAD sa oružjem za ukrajinsku armiju

Agencija Novorosinform je objavila informaciju da su u Harkov na aerodrom sletela dva američka vojna trasportna aviona „Herkules“ i dostavili oružje za ukrajinsku armiju.

Dostavljeni su raketni sistemi RSZO LAROM i Teruel-3 velike razorne moći. Reč je o multiraketnim sistemima.

Oružje je transportovano u pravcu Starobeljska, navodi ova agencija.

Već nekoliko dana, od NATO Samita u Velsu, kruže informacije da će određene NATO zemlje dostaviti oružje Ukrajini, što je niz zemalja NATO članica demantovao.

Jurij Lucenko, savetnik ukrajinskog predsednika, na svom FB profilu je objavio i listu zemalja koje će dostaviti oružje, ali su neke od zemalja to demantovale.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP