Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KOMPLIKACIJE

Rusija oštro kritikovala upozorenje EU u vezi Ukrajine!

Autor: Tanjug | 30.10.2014 - 09:31:00h | Komentara: 0

Zvanična Moskva je danas oštro kritikovala saopštenje Evropske unije da neće priznati rezultate lokalnih izbora koje na istoku Ukrajine predstojećeg vikenda organizuju proruske snage, upozoravajući da bi nepriznanje tog glasanja moglo da ugrozi već ionako krhko primirje na tom području.

Lavrov

EU i Ujedinjene nacije upozorile su da bi izbori u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, koje su proruske snage zakazale za 2. novembar, mogli da ometu mirovni proces u toj zemlji.
„Oštro osuđujemo izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da će Rusija priznati rezultate izbora“, saopštio je zvanični Brisel, navodeći da će to ugroziti mirovni sporazum potpisan u septembru u Minsku i napore za pronalaženje političkog rešenja konflikta na istoku Ukrajine.
„Glasanje (u Donjecku i Lugansku), ozbiljno će ugroziti protokol i memorandum iz Minska, koje bi hitno i u potpunosti trebalo sprovesti u praksi“, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki mun, ukazavši na mirovni sporazum koji su Kijev i predstavnici proruskih snaga potpisali 5. septembra.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na to odgovorilo da sporazum iz Minska predviđa održavanje lokalnih izbora na teritoriji koju kontrolišu proruske snage između 19. oktobra i 3. novembra.
Lavrov je juče izjavio da Rusija planira da prizna rezultate izbora koje će sledećeg vikenda organizovati proruske snage na istoku Ukrajine.
„Očekujemo da će izbori biti održani kako je i planirano, a mi ćemo naravno priznati rezultate“, rekao je Lavrov u intervjuu ruskom dnevnom listu „Izvestija“. Proruske snage planiraju da u nedelju 2. novembra u Donjeckoj i Luganskoj oblasti održe predsedničke i parlamentarne izbore, nakon što su bojkotovali izbore održane u ostatku Ukrajine u nedelju 26. oktobra.
U skladu sa mirovnim sporazumom postignutim prošlog meseca u Minsku između predstavnika Rusije, Ukrajine i proruskih snaga na istoku Ukrajine, dopušteno je održavanje „lokalnih izbora“ u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u cilju formiranja „privremenih organa samoupravljanja“, što je u skladu sa novim zakonom o „specijalnom statusu“ za te oblasti. Proruske snage, međutim, insistiraju na potpunoj nezavisnosti od Ukrajine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP