Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAUZIMAJU POZICIJE

Rusija postavila ultimatum: Imate 24 sata da se predate, ili snosite posledice!

Autor: Tanjug | 03.03.2014 - 14:30:00h | Komentara: 4

Ruske trupe i vojni avioni pristižu na Krim. Prethodno su proruske trupe zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji.

SU 27

Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dok su istovremeno pogranične patrole te države javile da su ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim.

Rojters javlja da su ministri EU odlučili da obustave pregovore sa Rusijom oko viza zbog mešanja u konflikt na Krimu.

- EU je odlučila da obustavi bilateralne pregovore sa ruskim vlastima oko viza - nalazi se nacrtu rezolucije

Aerodrom na Krimu

Rusi dali Ukrajincima 24 sata da se predaju | Foto: Beta/AP

Rusija i EU pregovarale o viznim olakšicama od 2007, gde je Rusija želela da ima bezvizni režim sa članicama Unije. To je pitanje koje se pokreće pri svakom susretu Rusije i predstavika država članica EU.

Stanje se još više pogoršalo. Rojters javlja da je izvor iz ministarstva odbrane Ukrajine rekao da su Ruske snage poručile ukrajinskim vojnicima na Krimu da imaju vremena do 3 ujutru (5 ujutru po lokalnom vremenu ) da se predaju, ili će biti napadnuti.

Ultimatum je navodno dao komandant crnomorske flote Aleksandar Vitko.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je ukrajinsko Vazduhoplovstvo naložilo poletanje lovca presretača tipa "suhoj SU-27", čime su sprečene bilo kakve "provokativne aktivnosti", ne navodeći više detalja, preneo je Rojters.
Istovremeno je ukrajinska pogranična služba saopštila da su ruske snage i borbeni avioni počeli danas da pristižu na poluostrvo Krim, što, po njihovim rečima, predstavlja kršenje sporazuma između Ukrajine i Rusije.
U poslednja 24 sata je na Krim sletelo deset ruskih borbenih helikoptera i osam vojnih teretnih aviona, navodi se u saopštenju, pri čemu se u luci Sevastopolj još od četvrtka nalazi četiri ruska vojna broda.
Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja da će doći do kretanja ruskih trupa, iako je Moskva obavezna da to najavi u skladu sa međunarodnim zakonima koji regulišu prisustvo ruske Crnomorske flote na Krimu. Prema tim zakonima, Ukrajina bi trebalo da bude obaveštena o bilo kakvom kretanju trupa 72 sata unapred.
Ukrajinska pogranična služba ranije jutros je izvestila da je na ruskoj strani granice, odnosno uskog morskog prolaza koji deli Rusiju i ukrajinski region Krim, uočeno nagomilavanje većeg broja oklopnih vozila.

Veći broj tih vozila se sada nalazi u blizini luke na ruskoj strani kanala Kerč, preko puta istoimenog ukrajinskog grada, rekao je portparol ukrajinske granične patrole, a preneo Rojters.
On je, takođe, rekao da ruski brodovi dolaze i odlaze iz luke Sevastopolj, pomorske baze ruske Crnomorske flote, kao i da su ruske vlasti blokirale signal mobilne telefonije na određenim mestima uz granicu.
Krim, gde je još od 18. veka stacionirana flota ruske mornarice, nalazi se praktično pod kontrolom ruskih snaga i lokalnih proruski nastrojenih građana, koji su okružili nekoliko ukrajinskih vojnih baza na tom poluostrvu.

Preuzimanje terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP.

Od jutros tim terminalom upravljaju vojnici, koji nisu želeli da se predstave, ali su govorili ruski, a vozila kojima su se prevozili su imali ruske registarske tablice, navodi američka agencija.

Trupe za koje zvanični Kijev navodi da se sastoje od ruskih vojnika su dosad zauzeli aerodrome na Krimu, uništili opremu u jednoj vazduhoplovnoj bazi i zauzeli bazu ukrajinske pešadije na tom poluostrvu, podseća AP.

Granica između Ukrajine i Rusije bi mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti, izjavio je danas zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema.

"Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije", rekao je Jarema rano jutros u izjavi za lokalnu televiziju "Kanal 5", a preneo je Itar-Tass.

Ukrajina se nikad neće odreći Krima, izjavio je novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na konferenciji za štampu povodom posete britanskog šefa diplomatije Vilijama Hejga.

Ruske snage su, kako navodi Rojters, praktično preuzele kontrolu nad tim ukrajinskim poluostrvom, ali je Jacenjuk u obraćanju novinarima istakao: "Niko neće predati Krim nikome".

"Svaki eventualni pokušaj Rusije da preuzme Krim neće imati uspeha. Dajte nam nešto vremena", istakao je Jacenjuk na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Hejgom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Kijevu.

"Vojna opcija trenutno nije na stolu", naveo je ukrajinski premijer i dodao da je zvaničnom Kijevu sada potrebna ekonomska i politička podrška.

"Potrebna nam je prava i opipljiva podrška. Verujemo da će nam naši partneri sa Zapada pružiti tu podršku", istakao je Jacenjuk.

Poslednji komentari
  • Vasilije Vreme: 03.03.2014 14:52h

    Batina. Samo batina spašava Rusiju od Vatikana. Rusi moraju da udare na Namačku isto kao pre 60 godina! Aždaja sa 9 glava u Vatikanu je na samrti. Elektronski ne postojeći novac nema pokrića. Zaduživanje država sa kamatom putem entera ili klika na kompjuteru ne funkcioniše više. Prevara sa virtelnim i nepostojećim novcem ne pali dalje. Nema perpetum mobile (Čitaj Out of nothing). Vatikanu samo rat produžava život.

  • PETAR Vreme: 03.03.2014 18:31h

    Daće bOG pa da ovo bude početak kraja EU , SAD i poltrona Europskih, a prvenstveno Vatikan da otkrije svoje pravo lice. Sam Bog je poslao Putina da spreči ANTIHRISTA da zavlada svetom. Dosta je tiranije od strane "civilizovanog" sveta, dosta je pljačke i razaranja nevinih, red je da zapad plati svoja nedela.

  • boby Vreme: 03.03.2014 19:14h

    Da je Rusija pokazala zube kad su nas bombardovali sada bi vise bili cenjeni.Mislili ste da mecka nece da zaigra i pred vasim vratima.Bombardovanje Srbije je bio samo test za Rusiju.Cutanje je uvek bio znak odobravanja ili nemoci,trece nema.Mirno ste gledali kako nas ruse misleci to se vama ne moze desiti.

  • Ја сам Vreme: 04.03.2014 11:23h

    Руси демантовали истинитост овог ултиматума, чиста лаж!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP