Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FINANSIJSKA KRIZA KIPRA

Rusija preti EU!

Autor: Ekipa "Alo!" | 21.03.2013 - 11:34:00h | Komentara: 0

Premijer Dmitrij Medvedev zapretio je da će Rusija preispitati učešće evra u ruskim rezervama ako rešenje za finansijsku krizu na Kipru pogodi ruske interese.

Dmitri Medvedev

Preti Evropskoj uniji: Dmitri Medvedev | Foto: AP

Izgledi za uvođenje vanrednog poreza EU na uloge u bankama na Kipru, od čega je veliki deo ruski, "razlog je da se razmisli" o evru, rekao je premijer u intervjuu za evropske medije, objavljenom na sajtu Vlade.

"Ako je to moguće na Kipru, zašto ne bi bilo i u Španiji, Italiji i drugim zemljama koje imaju finansijskih problema? Sutra će tamo konfiskovati štednju", rekao je on.
"Između 41 i 42 odsto naših rezervi je u evrima, a predlog (EU Kipru) nije samo nepredvidiv, nego neogovarajući. Sve ovo ću reći mom starom prijatelju Hoseu Manuelu Barosu", zaključio je Medvedev koji će se u Moskvi sastati sa šefom Evropske komisije.
Medvedev se u intervjuu požalio što su i računi ruskih državnih preduzeća ove nedelje blokirani na Kipru gde banke ne rade zbog krize.
"Veliki broj naših državnih struktura radi preko Kipra, a njihovi računi u bankama su blokirani iz nerazumljiva razloga", rekao je šef ruske vlade o meri kojom je od prošle nedelje, privremenim prekidom rada banaka na Kipru, sprečeno opšte bekstvo kapitala u strahu od novog poreza koji se samo na Kipru uvodi na zahtev EU.
"Poreklo tog novca je očigledno - to su državne strukture. To je razlog što imamo čvrst stav o Kipru i rešavanju problema kiparskog duga", rekao je Medvedev o ruskom kapitalu na Kipru.
Medvedev je istakao da je kiparska delegacija "dala niz predloga u vezi sa imovinom koju će Rusija biti zainteresovan da kupi", ali "nismo čuli ništa novo", dodao je i ukazao da "ne odbijamo razgovor" o dodatnoj pomoći Kipru.
"Kipar je članica Evropske unije, a na EU je da formuliše svoje predloge. To treba uraditi pažljivo, inače može ponovo doći do svetske finansijske krize", upozorio je Medvedev i zamerio EU što Rusiju nije uključila u pregovore s Kiprom, što je dovelo do obećanja evropske poloći od 10 milijardi evra, ali uz zahtev za jednokratni porez na sve uloge u bankama na Kipru, od kojih je veliki deo ruski.

 

Putin takođe zabrinut zbog poreza, upozorava Kipar  

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da bi odluka o oporezivanju bankarskih depozita na Kipru bila "nepravedna i opasna".

Čvrstom rukom  i protiv gej  populacije:  Vladimir Putin

Združeno na Kipar: Vladimir Putin | Foto: Reuters

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da bi takva odluka Kipra, koja je uslov za međunarodnu finansijku pomoć, imala negativne posledice po imovinu ruskih državljana na tom ostrvu.

"Putin je rekao da ova odluka, ukoliko bude usvojena, nepravedna, neprofesionlna i opasna", izjavio je Peskov, javile su ruske agencije.

Parlament Kipra odložio je za danas hitnu sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o kontroverznom porezu na bankarske depozite, što je uslov da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam od 10 milijardi evra i time izbegne bankrot.

Imovina ruskih državljana, fizičkih lica, u kiparskim bankama kreće između osam i 35 milijardi evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP