Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UPOZORENJE

Rusija: SAD će trpeti posledice ako razmesti rakete po Evropi

Autor: Tanjug | 11.06.2015 - 15:22:00h | Komentara: 0

Rusija je danas upozorila SAD da će trpeti posledice ukoliko odluče da u Evropi rasporede rakete zemlja-zemlja, ističući da to predstavlja kršenje ugovora o kontroli naoružanja, potpisanog po završetku Hladnog rata.

Tomahavk projektil

Tomahavk projektil | Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "jasno" da bi takvi postupci američke strane značili potpuno kršenje ugovora o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987. godine, uz sve prateće posledice.

"Apelujemo na SAD da obezbede potpunu primenu INF ugovora i ne ugrožavaju njegovu izvodljivost", kaže se u saopštenju tog ministarstva.
AFP podseća da se dve zemlje medjusobno optužuju za kršenje ugovora, koji su potpisali predsednik SAD Ronald Regan i predsednik SSSR Mihail Gorbačov 1987. godine.

Vojni zvaničnici SAD saopštili su prošle nedelje da Vašington razmatra da povuče niz poteza kao odgovor na navodno kršenje ugovora od strane Rusije, uključujući jačanje raketnog odbrambenog sistema ili rasporedjivanje raketa zemlja-zemlja u Evropi.

INF ugovor, čijim su se potpisivanjem po prvi put dve velike sile saglasile da smanje arsenal nuklearnog naoružanja, definiše da se moraju ukloniti nulearne, konvencionalne balističke i krstareće rakete srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Stejt department saopštio je prošle nedelje da je Rusija u 2014. godini "nastavila da krši svoje obaveze iz INF ugovora, koje joj nalažu da ne poseduje, proizvodi, testira i lansira krstareće rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilometara, kao i da ne poseduje ili proizvodi uredjaje za njihovo lansiranje".

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je takve navode i zatražilo od SAD da obezbede čvrste dokaze za svoje tvrdnje.

Moskva se, sa druge strane, protivi planovima Vašingtona da razmesti sisteme za lansiranje krstarećih raketa tipa "tomahavk" u Poljskoj i Rumuniji.

"To bi direktno bilo u suprotnosti sa ugovorom INF", navelo je rusko ministarstvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP