Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRORUSKE SNAGE ZAUZELE PARLAMENT I ZGRADU VLADE

Rusija se neće odreći Krima!

Autor: Ekipa Alo! | 28.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Rat sve izvesniji! Parlament Krima, poluostrva u sastavu Ukrajine, najavio je referendum o budućnosti te autonomne oblasti, u kojoj većinu stanovništva čine Rusi!

Demonstranti  slave pobedu  u Kijevu

Demonstranti slave pobedu u Kijevu | Foto: AP

Referendum će se ticati unapređenja statusa autonomije i proširenja njenih ovlašćenja. Anatolij Mohilijov, premijer Krima, pozvao stanovništvo te autonomne republike „na uzdržanost“ i „mirno rešavanje“ krize. Krim je bio u sastavu Rusije do 1954. godine, kada je pripojen Ukrajini.

Janukovič: Ja sam legitimni predsednik!


Viktor Janukovič, svrgnuti predsednik Ukrajine, i dalje sebe smatra zakonitim šefom države, a sve odluke parlamenta smatra nelegitimnim. On je kazao da sporazum između njega i lidera opozicije od 21. februara „nije realizovan“, jer na ulicama „mnogih gradova vlada ekstremizam“. Janukovič je pozvao vojsku da se ne meša u unutrašnje političke događaje. Janukovič je bio u moskovskom hotelu „Ukrajina“, a trenutno nalazi u odmaralištu ruske vlade u mestu Barvika.
 

Odluka o održavanju referenduma doneta je pošto je nekoliko desetina protivnika novih ukrajinskih vlasti zauzelo sedišta gradskih vlasti i pokrajinskog parlamenta u Simferopolju. Na zauzetim zgradama istaknute su zastave Rusije, kao i transparent „Krim je Rusija“.
U gradu se nalazi i nekoliko ruskih borbenih vozila. Rusija je ranije povećala borbenu gotovost petine svojih trupa koje su locirane na zapadu zemlje. U pripravnosti se nalazi 150.000 vojnika, 880 tenkova, 210 aviona i 80 brodova. Moskva optužuje Kijev da ne kontroliše radikalne elemente, zbog čega je spremna da upotrebi silu da zaštiti svoje sunarodnike.

Aleksandar Turčinov, v. d. predsednika Ukrajine, upozorio je ruske snage da ne napuštaju svoju pomorsku bazu na Krimu.
„Bilo kakvo kretanje trupa, posebno izvan te teritorije, smatraće se vojnom agresijom“, istakao je Turčinov.

Krim je Rusija

Krim je Rusija | Foto: Reuters


Prema nezvaničnim informacijama u zgradi gradskig vlasti i pokrajinskog parlamenta u Semferopolju se nalazi najmanje 60 naoružanih muškaraca. Oni na sebi imaju uniforme bez prepoznatljivih obeležja. Dan ranije ispred parlamenta u tuči između Rusa i Tatara, koji priznaju nove vlasti u Kijevu, poginule su dve osobe, a preko 30 je povređeno. U međuvremenu za novog premijera u Kijevu je izabran Arsenije Jacenjuk.

Nikolaj  Volujev

Nikolaj Volujev | Foto: Reuters

Stigao i Valujev!
 

Na Krim je došao i Nikolaj Valujev, bivši ruski šampion u boksu, koji je sada poslanik u ruskom parlamentu. Valujev je bio na protestima u Sevastopolju zajedno sa Irinom Rodinom, klizačicom, i Valentinom Tereškovom, prvom ženom u svemiru.
„Došao sam u Sevastopolj da podržim stanovnike Krima. Prijatelji, Rusija je sa vama“, rekao je Valujev.

Ruska avijacija u pripravnosti!

Borbeni avioni raspoređeni duž zapadne ruske granice su stavljeni u stanje borbene gotovosti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane! „Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz vazduha. Čim su obaveštene o stanju borbene gotovosti, vazduhoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile poletanje aviona prema bazama“, naveo je Interfaks.
 

Poslednji komentari
  • Bojan Vreme: 28.02.2014 08:46h

    Batina! Batina je na redu Rusi moraju da udare na Nemačku isto kao pre 60 godina. Vatikan kuva da Rusi Bombarduju Nemačku. Tu nema druge. Za Vatikan samo je rat posao to se vidi iz svemira. Ne mogu Rusi da čekaju Kijev, Bukurešt, Sarajevo itd.., u Moskvi!

  • Branko Vreme: 28.02.2014 09:11h

    Kako su mogle republike u Jugoslaviji da se nakon referenduma otcepe a Krim ne može to isto. Volja naroda mora da se poštuje zato što je to osnova demokratije, zar ne?

  • Rozmary Vreme: 01.03.2014 11:17h

    Tako se to radi, tiho i mirno ukloniti razbojnike. Protest u Kujevu je ostavio za sobom smrad, štetu, mrtve građane i policajce i zasejao užasnu mržnju. Potpuno je opavdano da RUSI građani Ukrajine brane svoje interese i integritet. Pobesnela rulja razbojnika je nastavila da plajčka po Ukrajini i da ugrožava sve one građane koji žele mir. To novodošla vlast Ukrajiene neće moći da sredi još godinama. Da bi Rusi i ProRusi bili zaštićeni moraće da se angažuju ruski vojnici protiv ubica i plaćkaša.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP