Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FRKA U LONDONU

Ruski ambasador pozvan da objasni prisustvo ruskih vojnih aviona iznad Lamanša

Autor: Tanjug | 29.01.2015 - 20:41:00h | Komentara: 0

Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu da "objasni incident" pošto su ruski vojni avioni primećeni u blizini britanskog vazdušnog prostora, saopštio je Forin ofis.

tupoljev Tu-95

U saopštenju se navodi da su jučerašnji manevri deo pojačanog prisustva ruskih letelica van područja njihovih operacija.
"Iako ruski avioni nisu ušli u suvereni vazdušni prostor Ujedinjenog kraljevstva i sve vreme su proveli u pratnji aviona RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage), oni su bili na interesnom području UK", navodi se u saopštenju.
"Zato smo pozvali ruskog ambasadora danas da objasni incident", dodaje se u saopštenju, a prenosi AFP.

Ruski avioni su primećeni u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je reč o bombarderima "tupoljev Tu-95", poznatim po NATO klasifikaciji kao ruski "medvedi".

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, naveo je Rojters.

Viši stručni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj poslednji incident "ipak neuobičajan" i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

"Let vojne letelice u ili blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju", rekla je ona.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP