Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TVRDI KASPERSKI

Ruski astronaut doneo virus na Međunarodnu svemirsku stanicu

Autor: Ekipa Alo! | 12.11.2013 - 14:41:00h | Komentara: 0

Na USB memoriji koju je nosio ruski astronaut nalazio se i virus, koji se tako ušunjao u Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavio je ruski sigurnosni stručnjak Eugen Kasperski.

Međunarodna svemirska stanica

Međunarodna svemirska stanica

Reč je o virusu Stuxnet, kaže Kasperski, odnosno o crvu (worm) koji se širi preko USB prenosne memorije. Jednom kad se nađe unutar računara, pokušava se pritajiti i preuzeti kontrolu nad industrijskim sistemima.
Razmeru onoga što je virus učinio i njegov uticaj na računarske sisteme Međunarodne svemirske stanice nisu još otkriveni.
Ipak, kako piše IB Times, čini se da se incident dogodio pre maja ove godine kad je United Space Alliance, organizacija koja nadgleda operacije na ISS-u, preselila sve računarske sisteme na Linuks operativnom sistemu kako bi bili "stabilniji i pouzdaniji".

Tom prilikom uklonjeni su "desetine prenosnih računara" sa instaliranim Windows XP operativnim sistemima koji su se koristili na svemirskoj stanici, a koji su bili osetljiviji na infekcije virusom nego što je to Linuks.

Virus Stuxnet su navodno kreirale sigurnosne službe SAD i Izraela kako bi njime napale nuklearna postrojenja u Iranu koja služe za obogaćivanje uranijuma.

Nedavno je virus zarazio i neke ruske nuklearne elektrane koje su inače odsečene od javnog interneta, a i tada se proširio preko USB memorije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP