Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RATNE IGRE

Ruski avioni ponovo blizu vazdušnog prostora Velike Britanije

Autor: Tanjug | 29.01.2015 - 12:35:00h | Komentara: 0

Britanski borbeni avioni presreli su dva ruska bombardera koja su se približila vazdušnom prostoru Velike Britanije, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Londonu.

Avion

Britanci ponovo presreli Ruse | Foto: Profimedia

Ruski avioni su detektovani u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

"Avioni RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage) otpratili su ruske avione sve dok nisu nestali iz oblasti od interesa za Britaniju. Ni u jednom trenutku ruske vojne letelice nisu ušle u vazdušni prostor Britanije", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, navodi Rojters.

Viši stručni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj poslednji incident "ipak neuobičajan" i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

"Let vojne letelice u ili blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju", rekla je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP