Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IGRA NERAVA IZMEĐU VAŠINGTONA I MOSKVE

Ruski hakeri upali u Belu kuću

Autor: Ekipa Alo! | 09.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nastavlja se silazna putanja u odnosima između SAD i Rusije! Bela kuća je poslednjih meseci u par navrata bila na meti hakerskih napada, čiji tragovi vode do vlade u Kremlju, objavio je Si-En-En (CNN).

Panika među bezbednjacima: Barak Obama

Panika među bezbednjacima: Barak Obama | Foto: AP

U Beloj kući tvrde da su hakeri došli do nevažnih podataka koji nisu tajni, ali su osetljivi. Ovi sajber upadi, ipak su izazvali paniku među bezbednosnim zvaničnicima. Hakeri su, naime, između ostalog došli do detaljnog rasporeda aktivnosti predsednika Baraka Obame kada nema obaveza u javnosti. Iako ovi podaci ne spadaju u „top tajne“, ipak su veoma osetljivi i izrazito važni za strane obaveštajne agencije.


Peskov: I mi smo stalno na meti!


Kremlj se suprotstavlja stotinama, ponekad hiljadama, sajber napada dnevno, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. „Nekada ima na hiljade napada - pokušaja da se omete funkcionisanje kompjuterskih sistema i internet sajtova, da se uspostavi kontrola nad nekim internet sajtom, da se on hakuje, i slično“, rekao je Peskov, navodeći da većina napada dolazi iz inostranstva.

U novembru 2014. prvi put su primećena čudna dešavanja u kompjuterskom sistemu Bele kuće. Hakeri su preko imejlova upali u sistem. Oni su poslali imejlove sa adresa u Stejt departmentu, i to im je omogućilo nesmetan upad. U istragu o napadima uključeni su Tajna služba, koja brine o bezbednosti predsednika Amerike, FBI i CIA, čiji je zadatak da se što pre razotkrije odakle su napadi stigli. Hakeri su se, da bi sakrili tragove upada, preusmerili na kompjutere iz celog sveta, ali istragom su otkriveni neki kodovi koji vode do Kremlja.

Direktor američke obaveštajne zajednice Džejms Klaper, upozorio je još u januaru na to kako hakeri dolaze do poverljivih podataka:
„Kinezi su nebrojeno puta dobili pristup našim sistemima. Kako? Vrlo jednostavno. Oni sakriju svoj identitet i onda vršljaju po sistemu“, rekao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP