Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Ruski satelit koji danas pada na Zemlju realna opasnost

Autor: | 16.02.2014 - 16:30:00h | Komentara: 0

"Kosmos-1220" lansiran je 1980. i trebalo je da služi kao vojni izviđački satelit za praćenje flote. Međutim, iste godine proglašen je nefunkcionalnim i danas bi trebalo ponovo da uđe u Zemljinu atmosferu. Naučnici očekuju da će pasti u Tihi okean, ali upozoravaju da bi zapravo mogao da sleti bilo gde.

Satelit

Satelit | Foto: NASA

Od sedmog februara očekujemo da delovi satelita padnu na Zemlju 16. februara. Tačno vreme i lokacija zavisiće od spoljnih faktora - rekao je pukovnik Aleksej Zolotukin za rusku agenciju "Ria Novosti".

Ako satelit sleti u Tihi okean, kao što je očekivano, neće predstavljati nikakvu pretnju, ali u slučaju da promeni kurs, moglo bi da dođe do katastrofe.

Pre 36 godina, drugi "Kosmos" satelit sleteo je u nenaseljeni deo Kanade, a uklanjanje radioaktivnog otpada predstavljalo je dug i opasan proces. Još jedan "Kosmos" se 2009. sudario sa američkim telekomunikacionim satelitom, prilikom čega je na hiljade delića svemirskog otpada poletelo orbitom.

Satelit "GOCE" Evropske svemirske agencije u novembru prošle godine se bezbedno spustio u okean. Tačne dimenzije satelita "Kosmos-1220", odnosno njegovih delova, nisu poznate.

- Veliki deo će sagoreti u atmosferi, ali parčići će bez sumnje stići do Zemlje. Male su šanse da ostaci satelita nanesu štetu ili povrede nekog, ali uvek moramo da računamo i na tu mogućnost, koja je veoma realna - rekao je Dejvid Ajčer, urednik magazina "Astronomy".
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP