Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVI PONOS RUSKE ARMIJE

Ruski tenk "Armata" će biti u potpunosti robotizovan!

Autor: Tanjug | 12.06.2015 - 18:56:00h | Komentara: 0

Ruski tenk nove generacije "Armata T-14", koji bi trebalo da postane kičma oružanih snaga nacije u pretstojećim godinama, može prerasti u potpuno robotsko vozilo koje samostalno deluje na bojnom polju.

Armata T-14

Armata T-14 je predstavljen na nedavnoj paradi u Moskvi | Foto: Twitter

Kupola sa daljinskim upravljanjem, kompjuterizovano upravljanje, modularni dizajn, superiorina zaštita i snažan top su neke od ključnih karakteristika nove ruske mašine, prenosi AP.
"Armata" je, naime, revolucionaran tenk jer raspolaže kupolom na daljinsko upravljanje i unutrašnjom kapsulom za posadu, koja je izolovana od skladišta municije i rezervoara goriva, što bi moglo značajno da poveća šanse za preživljavanje posade ukoliko je tenk pogođen.
Dok su prethodni ruski tenkovi niskom siluetom i kompaktnim dimenzijama ugrožavali udobnost posade, "Armata" je značajno veći i teži tenk.
Njegovi projektanti navode da su poseban akcenat stavili na egronomiju, tako da se čak i vrlo visoki vojnici u njemu osećaju udobno dok je jedan od konstruktora istakao da je tenk prijatan i lak za vožnju kao savremen terenski automobil.
"Armata" raspolaže digitalnim sistemom kontrole koji usmerava njegovo kretanje, prati ciljeve i aktivnosti odbrambenog sistema tenka što oslobađa posadu rutinskih zadataka i omogućava im da se usredsrede na ključne borbene funkcije.
"Za posadu, to je kao kompujterska igra", rekao je jedan od projektanata Ilja Demnčenko.
Glavni projektant Andrej Terlikov istakao je da bi nove tehnologije, koje su ugrađene u tenk, mogle u budućnosti da dovelu do izgradnje potpunog robotskog vozila, koje bi automatski delovalo na bojnom polju.
Tenk je deo porodice novih oklopnih vozila sagrađenih na jedinstvenoj platformi, čija se struktura zasniva na zamenljivim modulima što smanjuje troškove proizvodnje i ostavlja prostor za dalji razvoj.
"Porodica" tenkova Armata uključuje teško pešadijsko oklopno vozilo, koje ima isti nivo zaštite kao i tenk, kao i razne pomoćne mašine.
"Armata" nudi novi tip oklopa, za koji njeni kreatori kažu da je značajno otporniji na pogotke, a vozilo je zaštićeno unapređenom verzijom reaktivnog oklopa koji eksplodra prema spolja ukoliko ga pogode kako bi sprečio projektil da prodre do glavnog sloja oklopa.
Nova ruska mašina, takođe, opremljena je takozvanim aktivnim sistemom zaštite, te ima spoljni parimetar odbrane.
Kada sistem detektuje neprijateljski projektil, on ga gađa kako bi ga uništio ili skrenuo s putanje.
Trenutna verzija "Armate" je opremljena standardnim topom kalibra 125 milimetara, poput dosadašnjih tenkova, koji mogu da ispaljuju i granate i rakete.
Projektanti poručuju da znatno snažniji top kalibra 152 milimetara može lako da se ugradi u "Armatu" u budućnosti iako, kako ističu, za time još uvek nema potrebe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP