Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRIMIRJE

Rusko-ukrajinska kriza: Obe strane saopštavaju da su obustavile vatru!

Autor: Agencije | 05.09.2014 - 22:08:00h | Komentara: 1

Ukrajinske snage prekinule su vatru na istoku zemlje počev od 18 sati, saopštio je predstavnik saveta za nacionalnu bezbednosti odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

Ukrajina

Foto: AP

"Shodno odluci koju je doneo predsednik Ukrajine i naredbi načelnika Generalštaba, vojne jedinice Ukrajine koje se nalaze u zoni antiterorističke operacije prekinule su vatru u 18 sati po kijevskom vremenu", rekao je on.

Proruske snage Donjecke narodne republike obustavilo je vatru, rečeno je toj ruskoj agenciji u štabu tih snaga.

"Ispunjavajući dogovoreno u Minsku, mi smo u 18 sati obustavili vatru. Ta odluka je dostavljena svim jedinicama", naveli su u štabu proruskih snaga.

Međutim, kako izveštava dopisnik ruske agencije, i posle 18 sati kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, u rejonu Donjecka nastavljeni su pucnji, konkretno eksplozije granata u zoni fabrike azota u Kujbiševskom rejonu Donjecka.


Kako javlja Rojters, obustava vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se izgleda poštuje, uprkos nekim pucnjima u Donjecku.


Nekoliko minuta nakon što je prekid vatre stupio na snagu tri eksplozije čule su se severno od Donjecka nakon čega je usledila sporadična mitraljeska i artiljerijska vatra ali je kasnije utihnula.


Borbe su se tokom većeg dela dana vodile u dva žarišta u istočnoj Ukrajini - blizu strateške luke Marijupolj na Azovskom moru i severnije od Donjecka, uglavnom oko gradskog aerodroma koji ostaje u rukama ukrajinskih snaga, navodi britanska agencija.


Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su ranije danas u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je na svom nalogu na "Tviteru" da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).


 

Poslednji komentari
  • Milenko Vreme: 07.09.2014 19:52h

    Odmah na sud a čeka ih ako ovako nastave i Božij sud da odgovaraju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP