Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NASTAVLJA SA ŠOVINISTIČKIM IZJAVAMA

Ruža Tomašić o "čišćenju" Srba iz Hrvatske

Autor: Tanjug | 06.05.2015 - 22:40:00h | Komentara: 2

Evroposlanica i predsednica ekstremno desne Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić ne samo da neodstupa od svojih šovinističkih izjava protiv Srba već zaoštrava svoju retoriku i poručuje da ne namerava da se opravdava za izgovorene reči "koje su istinite".

Ruža Tomašić

Ruža Tomašić / Foto: Youtube

 
U pismu članovima i simpatizerima stranke odbacila je zahteve da se opravda za nedavnu izjavu u Vukovaru o "čišćenju" Srba iz Hrvatske i kaže da joj je "puna kapa" pojedinih hrvatskih Srba "koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopšte nije stalo".

"Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imaće oni (Srbija) još jako puno Srba iz Hrvatske. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju", rekla je Tomašić u ponedeljak u Vukovaru.

Ona je tako reagovala na izjavu srpskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne deli lekcije, nego da pogleda u vlastito dvorište i procesuira ratne zločine, javila je agencija Hina.

Tomašić u pismu svojim partijskim drugovima poručuje da su priče o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj besmislene, a da se njome isključivo služe oni koji gube poziciju "monopolista na srpstvo" u Hrvatskoj.

- Predstavljaju se kao zagovornici pomirenja, ali kada ste ih čuli da osuđuju neki čin koji su ekstremni pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj napravili, navodi ona.
Prozvala je i srpski državni vrh, diplomate i lobiste koji, po njenom mišljenju, uporno negiraju srpske zločine dok u isto vreme "kukaju svetu da su nedužni Srbi proterani sa svojih ognjišta". Opstužila je i hrvatsku vladu da ćuti jer želi korektne odnose sa Srbijom.

Izjave Tomašić o "čišćenju" Srba osudila je Istarska demokratska stranka, ocenivši ih neprimerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje, kao i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, koji je izjavu nazvao "fašističkom".
Predsednik IDS Boris Miletić naveo je u saopštenju da su "izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljivi i potpuno neprimereni u svakom civilizovanom društvu".
- One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smeju biti prihvaćene kao legitiman politički stav, naveo je Miletić i izrazio uverenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju njene izjave.
Crnadak je takođe najoštrije osudio izjavu predsednice Hrvatske konzervativne stranke i članice Evropskog parlamenta Ruže Tomašić u kojoj preti i vređa Srbe kao narod, stoji u saopštenju iz njegovog ministarstva.
- Danas, kada se u Evropi gradi zajednički front za borbu protiv svih oblika radikalizma i kada svi težimo ka saradnji i toleranciji, stavovi Tomašić su ne samo šovinistički i uvredljivi, nego nanose ogromnu štetu evropskoj ideji i procesu pomirenja u regionu, poručio je ministar.
Kako je istakao, posebno je opasno to što je Tomašić poslanica u Evropskom parlamentu, a ovakvi komentari podstiču evroskeptike i protivnike pozitivnih procesa.
Izrazio je uverenje da će zvanične politike zemalja zapadnog Balkana, zemlje iz koje dolazi Tomašić, te zemalja Evropske unije biti snažnije od mračne i prevazidjene politike poslanice Tomašić.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, koji je i poslanik SNS-a, zatražio je juče da Evropski parlament pokrene inicijativu za donošenje rezolucije kojom bi bilo osuđeno neprimereno ponašanje Tomašićeve.
Linta je rekao da je njena izjava skandalozna, te da je ona samo jedna u nizu kojom Tomašićeva poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.
Poslednji komentari
  • Stojko Vreme: 07.05.2015 08:32h

    Kako Srbima nije stalo do Hrvatske? malo malo pa u novinama vest kako neki Srbin stavlja nekoj hrvatici.

  • mikica Vreme: 08.05.2015 22:30h

    Kad muskarac ne voli zenu on ne v oli ni njenu decu ,zato ih i tuce...muskarci tako pokazuju svoju muskost,tukuci slabije od sebe.RI

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP