Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LICITIRANJE SA DATUMOM

Ružić: 2020. nije previše optimistična prognoza!

Autor: Tanjug | 23.12.2013 - 15:28:00h | Komentara: 1

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić izjavio je danas da plan da Srbija 2020. postane članica EU nije previše optimističan, već da ta prognoza proističe iz naših realnih mogućnosti.

Branko Ružić

Branko Ružić | Foto: Đ. Kojadinović

Ružić je, na otvaranju okruglog stola "Pravda i bezbednost - dokle je stigla Srbija", rekao da će Srbiji na tom putu biti neophodna mudrost, hrabrost i pragmatičnost, koju je ova vlada već dokazala.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost, biće, prema Ružićevim rečima, test na kojem će Srbija pokazati sposobnost i opremljenost da krene dalje u procesu evrointegracija.

"Specfičan put Srbije se sastoji se u tome što ćemo imati dva paralelna procesa koji će se povremeno preplitati, ali to ne sme da deluje demotivišuće na naše državne organe, jer prvi put sve države EU uvažavaju kredibilitet ove vlade, a imamo i jasnu političku opredeljenost za ovaj proces budući da više od 85 odsto
poslanika podržavaju ovakvu politiku", rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, poglavlja 23 i 24 su u vrhu prioriteta EU, ali su od najvišeg interesa i za svakog gradjanina Srbije koji želi društvo vladavine prava, kao i za investitore koji žele da posluju u normiranom ambijentu sa jasnom projekcijom budućnosti.

Osvrćući se na problem lažnih azilanata, koji se često apostrofira kao jedan od neuralgičnih problema srpske administracije, Ružić je rekao da je Srbija sprovela jasne mere kako bi drastično smanjila broj onih koji neosnovano u zemljama EU traže azil.

"Važno bi bilo da i u slučaju Nemačke pokušamo da broj svedemo na održivo stanje, jer tu su motivi lažnih tražilaca azila ekonomske prirode, budući da liberalno i socijalno utemeljena zakonska regulativa Nemačke omogućuje da svaki lažni azilant dobije tri meseca stan hranu i osamsto evra mesečno", rekao je Ružić.

Na ovom pitanju, kako je objasnio, rade veoma iskusni timovi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, što Srbiju, kada je reč o administrativnim kapacitetima, stavlja u vrh medju državama koje su se nalazile u ovoj fazi evrointegracija.

I državni sekretar u MUP-u Vanja Vukić istakao je da su Srpski pregovarači, kada je reč o poglavlju 24, u dva skrininga evropskim sagovornicima preneli realnu sliku pravnog sistema Srbije ali i pokazali zavidan adminsitrativni kapacitet.

Vukić je rekao da je Srbija u prednosti u odnosu na mnoge države koje su se nalazile na početku pregovaračkog procesa sa EU, jer znatan deo posla je već uradjen, na primer u procesu vizne liberalizacije, u koju su neke države ušle tek nakon što su počele pregovore sa EU.

"Problem su nam administrativni kapaciteti i tu će nam biti potrebna pomoć, recimo u graničnoj policiji, posebno ako se uzme u obzir da u naredne dve godine ne može biti zapošljavanja u javnoj upravi bez dozvole vlade", rekao je Vukić.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 24.12.2013 12:17h

    Prvi politicar koji je u Srbiji *naceo* istinu o vremenskom prijemu ove zemlje u EU. Svako ko je u prilici da strucno procita i SHVATI,a to je pre 8 meseci i na crnogorskoj Tv rekao Zarko Puhovski/hrv.hels.odbor/,ono sto EU pise i govori je da ce Srbija EVENTUALNO 2020 uci u EU.Razlog..vec je zasicena SVOJIM problemima,i NE ZELI Srpsko-Kosovski na svom prepunom tapetu....To medjutim politicari u dosluhu sa novinarima KRIJU KO ZMIJA NOGE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP