Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZVECKANJE ORUŽJEM

S. Koreja: Napašćemo bez milosti

Autor: Tanjug | 20.12.2013 - 12:55:00h | Komentara: 1

Severna Koreja upozorila je da će izvesti napad bez milosti na svog južnog suseda zbog vređanja dostojanstva njenih vođa, javlja AFP.

Da li je Kim naredio  i ubistvo supruge?:  Kim Džong Un i Ri Sol Džu

Kim Džong Un i supruga Ri Sol Džu | Foto: Reuters

Poruka je stigla preko vojne "vruće linije" nakon što su južnokorejski aktivisti u Seulu, na godišnjicu smrti Kim Džong-Ila, palili portrete njega i članova njegove "dinastije".
Upozorenje južnom susedu je u četvrtak poslalo najviše severnokorejsko vojno telo - Komisija za nacionalnu odbranu i to preko vojne "vruće linije", saopštilo je danas ministarstvo odbrane Južne Koreje.
Na skupovima u utorak, povodom druge godišnjice smrti lidera Kim Džong Ila, 17. decembra 2011. godine, koji je vodio Severnu Koreju čeličnom rukom od 1994. godine do smrti, u Seulu su grupe demonstranata palili portrete severnokorejskog vođe Kim Džong -Una i njegovog pokojnog oca i deda.
Severna Koreja smatra da je na tim skupovima vređano dostojanstvo njenih najviših vođa i zapretila je bespoštednom odmazdom bez prethodnog upozorenja, saopštilo je ministarstvo odbrane Severne Koreje.
"Poslali smo odgovor u kome smo poručili da ćemo odlučno reagovati na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje", rekao je novinarima predstavnik ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-Seok.
Pretnje Pjongjanga došle su u trenutku rastuće zabrinutosti zbog stabilnosti režima nakon što je prošle sedmice pogubljen Kim Džong Unov teča i njegovo nekadašnji politički mentor Džang Song Tek. Seul i Vašington su upozorili na moguće provokativne akcije Severne Koreje, podsetio je AFP.
Predsednica Južne Koreje Park Gen Hje upozorila je ove sedmice na mogućnost da Severna Koreja učini "nesmotrenu provokciju" nakon šokantne egzekucije Jang Song Teka, bliskog rođaka severnokorejskog lidera Kim Džong-Una, koji je pogubljen zbog optužbi za korupciju i zaveru protiv države.
Južnokorejska predsednica pozvala je vojsku da pojača budnost na granici sa severnim susedom, a naročito u oblasti Žutog mora.
Zapadni mediji ocenili su situaciju na poluostrvu kao "još opasniju", a američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je najnovija čistka "zloslutan znak" i da je razlog za dodatnu brigu.
Severna Koreja obeležila je drugu godišnjicu smrti lidera Kim Džong - Ila 17. decembra, ceremonijom kojoj je predsedavao njegov sin, Kim Džong-Un, a koji je odmah posle smrti svog oca preuzeo očevu funkciju.
Državna televizija je prenosila uživo masovni skup desetina hiljada vojnih i državnih zvaničnika u centru Pjongjanga, tokom kojeg je održan niz govora u kojima je istaknuta bespogovorna podrška Kim Džong-Unu i u kojima su izneta oštra upozorenja rivalu Južnoj Koreji.
Godišnjici je prethodio šok zbog egzekucije prošle sedmice Džang Song Teka i što je pokrenulo nagađanja o razmiricama u vrhu severnokorejske hijerarhije.
Poslednji komentari
  • marko Vreme: 20.12.2013 22:20h

    ili napadni ili umukni vise!!!!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP