Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVE OPASNIJE ZVECKANJE ORUŽJEM

SAD bi mogle u Evropu da pošalju "nevidljive" F-22

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 10:43:00h | Komentara: 0

Američko vazduhoplovstvo planira da pojača brojnost u Evropi usled napetosti sa Rusijom i moglo bi da rasporedi "nevidljive" borbene avione pete generacije F-22 radi demonstracije sile, izjavila je načelnica vazduhoplovnih snaga SAD (US Air Force) Debra Li Džejms.

Stelt  lovci bombarderi  tipa F22

Stelt lovci bombarderi tipa F22 | Foto: Profimedia

Ona je na međunarodnom vazduhoplovnom salonu u Parizu rekla da je to povezano sa "onim što se dešava sa Rusijom i sa aktivnostima Rusije" i predstavlja "najveću pretnju", prenela je danas ruska TV "Raša tudej" (Russia Today) pisanje američkog "Vol strit džornala" (The Wall Street Journal).


"Najveća pretnja, po mom mišljenju, je ono što se dešava sa Rusijom. To je jedan od glavnih razloga zašto sam ovde", rekla je Džejmsova.


"Trenutno planiramo da povećamo brojnost ili pojačamo rotaciju snaga", kazala je ona, najavljujući mogućnost razmeštanja aviona F-22 "Raptor".


Dzejmsova planira da posle posete Francuskoj poseti države članice NATO (Veliku Britaniju, Italiju, Kipar, Poljsku), kako bi ih ubedila da povećaju vojne rashode.

NATO logo

NATO "zabrinut" zbog Rusije| Foto: Wikipedia

 
Posebno je ukazala da u Vašingtonu izaziva zabrinutost namera nekih zemalja, poput Velike Britanije, da razmotre smanjenje vojnih rashoda.
RT podseća da se ranije izveštavalo da Bela kuća namerava da rasporedi teško naoružanje - borbene tenkove, oklopna borbena vozila i drugo teško naoružanje, u zemljama istočne Evrope, zbog zaštite od "ruske agresije".


Ruska TV navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu italijanskim novinarima govorio o strahu Zapada pred mitskom "ruskom pretnjom" koju, navodno, osećaju baltičke zemlje i Poljska.


Putin je rekao da vojni rashodi SAD mnogo premašuju vojne rashode svih drugih zemalja zajedno, a da su ukupni rashodi NATO-a u toj sferi deset puta veći od vojnih rashoda Rusije.


Pored toga, Rusija praktično nema vojne baze u inostranstvu za razliku od SAD.


Putin je podsetio i na širenje NATO-a na istoku.


"Mi se nikuda ne pokrećemo - pokreće se infrastruktura NATO-a uključujući vojnu, prema našim granicama. Da li je to demonstracija naše agresivnosti", upitao je predsednik Rusije.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je juče nadu da se planovi SAD o razmeštanju tenkova i teške vojne tehnike u zemljama NATO, na granici sa Rusijom, neće obistiniti i da će "prevladati razum".


"Nadamo se da će prevladati razum i da će se sprečiti situacija u Evropi koja bi dovela do nove vojne konfrontacije sa mogućim opasnim posledicama", navelo je Ministarstvo u saopštenju.


U saopštenju se ističe da SAD koriste mit o "ruskoj pretnji" da bi opravdale svoje planove o razmeštanju teške vojne tehnike u nekim zemljama Evrope i da bi izbegle odgovornost za dešavanja u Ukrajini.

Armata T-14

Spreman za akciju: Novi ruski tenk "Armata T-14"

 
Rusko Ministarstvo odbrane je pre toga obećalo "adekvatan odgovor" ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi.


Agencija Interfaks prenela je izjavu koordinatora uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane Jurija Jakubova da će Rusija moći adekvatno da odgovori na rasporedjivanje tenkova, artiljerijskih sistema i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Evrope i Baltika.


Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo "najagresivniji potez Pentagona i NATO od vremena Hladnog rata iz prošlog veka", a "Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu".


"U prvom redu, biće ojačana grupa vojske duž cele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj obalsti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sistemima "Iskander", značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, i tako dalje", rekao je Jakubov.


Ruski general je podvukao da je Rusija istupila iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE) i da prilikom sprovođenja uzvratnih mera ne bi bila ograničena, kao što je to ranije bilo, brojnim stanjem tenkova, aviona i artiljerijskih sistema u pograničnim rejonima.


Tass je preneo izjavu predstavnika sekretarijata za odbranu SAD Stiva Vorena da Pentagon još nije doneo nikakvu konačnu odluku o razmeštanju teške vojne tehnike u Evropi.


U međuvremenu, zvaničnici Poljske i Litvanije razmatraju sa Vašingtonom planove o skladištenju američke opreme i tehnike u njihovim zemljama.


Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Semonjak rekao je da se vode pregovori o razmeštanju skladišta tehnike američke vojske u Poljskoj, što je "još jedan potez povećanja prisustva SAD u Poljskoj i regionu", preneo je RT.
Prema njegovim rečima, Varšava "dugo teži tome da najveće američko vojno prisustvo bude u Poljskoj i na čitavom istočnom krilu NATO-a".


Ministar odbrane Litvanije Juozas Oleskas rekao da se u procesu pripreme vojne infrastrukture radi razmeštanja teške vojne tehnike SAD nalazi i njegova zemlja.

Američki tenk M1A2 Abrams

Američki tenk M1A2 Abrams | Foto: Profimedia

On bi, navodi ruska TV, želeo na litvanskoj teritoriji da vidi tenkove M1A2 "Abrams" i oklopna vozila M2A3 "Bredli" (Bradley).


Prema rečima Oleskasa, američko oružje povećaće bezbednost Litvanije.
Ideju o prijemu teškog američkog naoružanja odobrava i susedna Estonija, čiji je ministar odbrane Sven Mikser rekao da vidi pozitivne strane toga što "najmoćnija država NATO-a u vojnom smislu razmišlja o osiguranju bezbednosti zemalja istočne Evrope", navodi RT.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP