Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE

SAD i Novi Zeland tajno radili
na bombi koja izaziva cunami!

Autor: Ekipa Alo! | 03.01.2013 - 18:10:00h | Komentara: 0

Cilj tajne operacije iz Drugog svetskog rata bio je da se razvije oružje za masovno uništenje koje bi moglo biti rival atomskoj bombi. Testiranja su bila uspešna.

Cunami

Oružje koje pravi cunami | Foto: Reuters

SAD i Novi Zeland zajedno su sarađivale na tajnom planu u kojem su hteli da naprave "cunami bombu" koja može izazvati ogromne talase i uništiti  gradove na obalama. 

Ove bombe su tokom II. svetskog rata testirali kod Oklanda i ostrva Nova Kaledonija, a plan je bio izazvati talase snažnim podvodnim eksplozijama. Kako piše britnaski "Telegraph", oružje je bilo napravljeno i bilo je potrebno 10 snažnih eksplozija koje su mogle izazvati talas od 10 metara koji može razoriti manji gradić.
Cilj operacije "Project Seal" bio je da se napravi oružje koje bi bilo rival nuklearnoj bombi, a u testovima je detonirano oko 3700 bombi.
Planove je tokom istraživanja za svoju novu knjigu otkrio Ray Waru, reditelj i producent s Novog Zelanda. Otkrio ih je u vojnim dokumentima u nacionalnom arhivu.

Cunami

Оko 200 tona eksploziva je potrebno za uspešan cunami | Foto: Reuters

- Da nuklearna bomba nije radila kao što je, verojatno bi izazivali cunamije. Ovo je bilo neverojatno, od same ideje u kojoj bi neko napravio ovakvo oružje za masovno uništenje do toga da je izgleda funkcionisalo - kaže Waru.

Projekat je pokrenut 1944., a početkom sledeće godine je zaustavljen. No, vlasti s Novog Zelanda i tokom '50-ih su predavale izveštaje o eksperimentima. U njima su naveli da jedna eksplozija nije dovoljno snažna, a da je za uspješan tsunami potrebno oko 2000 tona eksploziva u pojasu pred obalom.
U svojoj knjizi "Tajne i blaga", Waru piše o više hiljada slučajeva u kojima su ljudi videli NLO-e. U arhivu ministarstva odbrane stoje podaci o brojnim civilima, vojnicima i pilotima koji su videli svetla na nebu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP