Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZBEGNUTA NOVA RECESIJA

SAD: Kriza završena, Senat i Kongres podržali mere!

Autor: Tanjug | 17.10.2013 - 08:34:00h | Komentara: 1

Američki Senat i Predstavnički dom Kongresa izglasali su sinoć produženje važenja limita zazaduživanje i privremeno odblokirali finansijska sredstva za federalnu vladu.

Krčka se sukob

Prvo je glasao Senat, u kome demokrate imaju većinu i sa 81 glas za i 18 protiv, potvrdio ranije napravljen dogovor izmedju vođstva dve stranke u tom domu Kongresa.

Tokom večeri se glasalo i u Predstavničkom domu, u kome su predlozi takođe prošli rezultatom 285 prema 144. Osim 199 demokrata, za završetak budžetske i dužničke krize glasalo je i 86 republikanskih poslanika.

Ubrzo nakon toga, predsednik Amerike Barak Obama stavio je potpis na oba dokumenta, čime su SAD izbegle da po prvi put u istoriji dospeju u situaciju da ne mogu da vraćaju svoj spoljni dug.

Obama se sinoć obratio naciji, rekavši da je sada potrebno povratiti poverenje građana SAD koje je izgubljeno u poslednjih nekoliko nedelja.

On je izrazio spremnost da saradjuje i sa republikancima i demokratama na svakoj "ideji koja će doprineti da se poveća broj radnih mesta, ojača srednja klasa i sredi fiskalna situacija u zemlji".

Prema sinoć izglasanim merama, sredstva za finansiranje federalne vlade biće obezbedjena do 15. januara, dok će limit za zaduživanje važiti do 7. februara. Dve strane bi narednih nekoliko meseci trebalo da iskoriste za konačan dogovor.

Budžetska kriza u SAD počela je 1. oktobra, pošto demokrate i republikanci nisu uspeli da se dogovore o izdvajanja sredstava za finansiranje Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Obamaker).

Više od 800 hiljada zaposlenih u federalnoj administraciji od tada se nalazi na prinudnim odmorima, a obustavljen je i niz aktivnosti koje su plaćane na federalnom nivou.

Da sinoć u ponoć nije izglasano produženje limita za zaduživanje, postojala je opasnost da dođe do katastrofalnih posledica, ne samo po američku, već i po celokupnu svetsku ekonomiju, zbog rasta kamatnih stopa kod zajmova, smanjenja vrednosti akcija na berzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.
Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 17.10.2013 09:30h

    Ameri su najveće žrtve katoličkih jeziuta iz Vatikana. Još su povećali nivo zaduženosti. Vatikan je do koske pokrao Ameriku preko izbora i demokratije. Oni predvode vojnu huntu katolika NATO (Čitaj: Katolički zemaljski pakao) i ubijaju po celom svetu radi pljačke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP