Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPETO

SAD poslala ratni brod da "nanišani" Pjongjang

Autor: Tanjug | 02.04.2013 - 08:48:00h | Komentara: 1

SAD su postavile u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga.

Ratni brod USS Ficdžerald koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dela korejskog poluostrva, umesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu.

Severna Koreja

Severna Koreja | Foto: AP

Jedan vojni zvaničnik SAD, koji nije želeo da mu se pominje ime, izjavio je za AFP da je slanje vojnog broda razborit potez, ali da će biti izvedene i druge mere ako to bude potrebno.
I pored visokih tenzija između dve zemlje, Bela kuća je juče saopštila da Severna Koreja ratne pretnje koje je uputila nije propratila sa masovnom mobilizacijom ili velikim pomeranjem trupa.
Vlasti u Pjongjangu su pre nekoliko dana objavile da na korejskom ostrvu vlada ratno stanje, uputivši otvorene pretnje napadom na strateške ciljeve svog južnog suseda, ali i pretnje Sjedinjenim Američkim Državama.
Procene stručnjaka u Vašingtonu govore da se iza pojačane retorike Severne Koreje možda krije njihova želja da se vrate za pregovarački sto, uz povoljnije uslove koje bi im donela ratna pretnja.
U međuvremenu, Severna Koreja je zvanično najavila paljenje svih postrojenja u nuklearnom kompleksu Jongbjon.
"Ovim potezom pojačaćemo nuklearni arsenal i kvalitetom i kvantitetom", navodi se u saopštenju koje je potvrda najava koje su se iz Pjongjanga mogle čuti prethodnih dana.
Reaktor u Jongbjonu, koji je bio glavni izvor plutonijuma za nuklearni program Severne Koreje, ugašen je 2007. u sklopu međunarodnih sporazuma o razoružanju.
 
Poslednji komentari
  • Milan Živanović, Rača krag. Vreme: 02.04.2013 12:20h

    Najzad kretoše igre bez granica, Amerikanci su baš poprilično čekali na ''olimpijadu''. Nekako još od bombardovanja Srbije, da li!? Baš su dugo bili pasivni, što je iznenadjujuće za njihov ''sportski'' duh.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP