Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠTA JE OVO, POBOGU?!

Sad se srušio alžirski avion!

Autor: Ekipa Alo! | 25.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Novi tragedija! Avion kompanije „Er Alžir“, na letu AH5017, pao je juče u Nigeru i poginulo je svih 116 putnika i članova posade! Avion je leteo na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir (Alžir), a 50 minuta nakon poletanja nestao je sa radara. Ubrzo je utvrđeno da se srušio.

Let AH-5017, na relaciji između prestonica Burkine  Faso i Alžira, nestao je sa radara 50 minuta nakon  poletanja. Poginulo svih

Let AH-5017, na relaciji između prestonica Burkine Faso i Alžira, nestao je sa radara 50 minuta nakon poletanja

Dva francuska borbena aviona odmah su poslata u potragu za ostacima aviona i nekoliko sati kasnije olupina je pronađena u Maliju, državi koja se nalazi između Burkine Faso i Alžira.


U pitanju je avion „Mekdonel Daglas MD-83“ privatne španske kompanije „Svifter“ na čarter liniji Uagadugu-Alžir, kojom rukovodi „Er Alžir“. Španski „Svifter“ je privatna kompanija specijalizovana za čarter letove, a u svojoj floti poseduje više od 30 aviona, među kojima su modeli boing 727 i „boing“ 737, MD-83 i ATR-72.

- Navigacione službe izgubile su kontakt s avionom „Er Alžira“ koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poleteo - saopštila je alžirska avio-kompanija. Avion je poleteo u 00.45 sati po lokalnom vremenu, a trebalo je da sleti u Alžir u 5.40. Neimenovani izvor iz „Er Alžira“ rekao je da je pilot u blizini granice s Alžirom zatražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti i blizine drugog putničkog aviona na letu Alžir-Bamako.

- Signal je izgubljen nakon te poruke, iznad Malija - rekao je izvor.
Britanski „Skaj“ navodi da nije poznato da li je avion zaista promenio kurs i dodaje da se u Maliju vode oružani sukobi. Ministar saobraćaja Francuske Frederik Kuvije rekao je novinarima da su većina putnika u avionu francuski držaljani. U Maliju vode oružani sukobi, ali da nije verovatno da je letelica oborena. U izveštajima se navodi da su juče u tom regionu bile jake oluje.
Inače, kako javlja španska „Marka“, od 2007. do 2009. avion „Er Alžira“ bio u vlasništvu fudbalskog kluba Real Madrid.

U udesu na Tajvanu  stradalo 48 ljudi

U udesu na Tajvanu stradalo 48 ljudi | Foto: Profimedia

Avion se raspao prilikom udara u zemlju

 Istražitelji su zaključili da se alžirski avion, sa 110 putnika i šest članova posade, raspao prilikom udara u zemlju, saopštili su danas francuski zvaničnici, što ukazuje da je malo verovatno da je letelica napadnuta.

"Avion je uništen u trenutku pada", izjavio je za RTL radio francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.


Kaznev je rekao da se veruje da se avion juče srušio zbog loših vremenskih uslova, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Istovremeno, francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije je rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukuazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Francuska je danas saopštila da je u područje gde se srušio alžirski avion, sa 110 putnika i šest članova posade, uputila vojnu jedinicu da bi obezbedila mesto nesreće.

"Francuska vojna jedinica je upućena da bi obezbedila mesto i prikupila prve informacije", navodi se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju su potvrđene ranije informacije da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom.


"Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana...50 kilometara severno od granice Burkine Faso", u regionu Gosi, u Maliju, izjavio je u Uagaduguu juče general Gilbert Diendiere.

On je precizirao da je olupina locirana uz pomoć stanovnika te oblasti.


"Oni su pronašli ostatke ljudskih tela i olupinu aviona koji je potpuno spaljen", dodao je general Diendiere.

Za sedam dana poginula 462 putnika!
Krvava nedelja kakva se ne pamti u civilnom vazduhoplovstvu! Za samo sedam dana, u tri odvojene nesreće, poginula su ukupno 462 putnika!
Prvo je, 17. jula, u Ukrajini oboren avion „Malezija erlajnza“ sa 298 putnika i članova posade. Letelica je pogođena projektilom zemlja-vazduh, a prebacivanje odgovornosti između Ukrajinaca i proruskih snaga i dalje traje. Potom je, u sredu, na Tajvanu prilikom prinudnog sletanja zbog jakog tajfuna pao avion u kojem je poginulo 48 ljudi. Pad letelice „Er Alžira“, u kojoj je bilo 116 putnika i članova posade, treća je tragedija za poslednjih sedam dana.

Poslednji komentari
  • jovana Vreme: 25.07.2014 08:14h

    malo se preteralo sa vozikanjem

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP