Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA LI ZNATE ŠTA SE ZAISTA NALAZI U CIGARETAMA?

Sada ćete sigurno prestati da pušite: Evo šta se zaista nalazi u cigaretama

Autor: Tportal | 03.05.2014 - 21:21:00h | Komentara: 4

Poznato je kako su cigarete loše za zdravlje, a pušenje je povezano s mnoštvom bolesti. Međutim, da li znate šta se zaista nalazi u cigaretama?

Uprkos poskupljenju cigareta, Milioni pušača u Srbiji se ne odriču štetne navike

Ilustracija | Foto: Zoran Ilić

Od otrova za pacove do odstranjivača laka za nokte - popis sastojaka u cigareti mogao bi da vas navede da zauvek prestanete sa pušenjem.
Internet stranica “Smoke Free Forsyth”, posvećena pomaganju ljudima okruga Forsajt iz Severne Karoline da prestanu sa pušenjem, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, a veliki broj sastojaka je identičan onima koji se nalaze u toksičnim odlagalištima.
Spomenuta stranica otkrila je najšokantnije sastojke u cigaretama, pa se tako među ostalim nalazi aceton odnosno odstranjivač laka za nokte, otrov za pacove, amonijak koji se koristi kao sredstvo za čišćenje u kući, kanalizacioni plin metan i plin koji se nalazi u upaljačima.
Cigarete takođe sadržavaju arsen, koji se koristi u otrovima za pacove, butan koji se koristi za gorivo. Ugljen monoksid koji je otrovni plin, boja i kadmijum koji se koristi u baterijama takođe se nalaze u cigaretama. Osim toga, u cigaretama se nalazi i otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT.
Cigarete sadrže formaldehid koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja, zatim hidrazin odnosno raketno gorivo kao i kiselinu koja se inače može naći u vosku sveća. U cigaretama je i olovo, koje može biti otrovno u velikim količinama i polonijum, radioaktivni element koji izaziva karcinom.
“Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duvana. Ono što dodatno komplikuje situaciju je činjenica da kada se te hemikalije zapale tada nastaje drugi oblik hemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje”, kaže doktor Luz Klaudio za Medical Daily.
“American Lung Association” poručuje kako se za najmanje 69 hemikalija koje se nalaze u cigaretama zna kako uzrokuju karcinom i da su otrovne.
Organizacija navodi i kako je pušenje još uvek vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u i da pasivno pušenje uzrokuje oko 50 hiljada smrtnih slučajeva svake godine.
Poslednji komentari
  • maja Vreme: 03.05.2014 22:52h

    haos....sreca pa ne pusim.....pusaci nek prestanu sto pre.

  • filip Vreme: 04.05.2014 15:13h

    ja sam prestao da pusim i neverovatno se dobro osecam...mada ovaj tekst ne bi uticao na moju odluku,jednostavno samo se kaze kad je pravi cas...

  • Spirit Vreme: 04.05.2014 17:34h

    Ne treba pusaci da prestanu da puse, vec proizvodjaci treba da prestanu da guraju otrove u duvan i onda ce sve biti u najboljem redu.

  • filip Vreme: 04.05.2014 19:22h

    Podrzavas ljude u glupostima...naravno da ne trebaju da puse,prelep je osecaj moci da nista nije jace od tebe ..... Svi koji odluce da prestanu da puse neka krenu na jogu ili nadju nacin gde ce da izbace tu depresuju...moze i teretana,debeli nek ukinu sebi i hranu onda ce sami da vide sta im je vaznije...sve u svemu moze se i tesko je neki mali period dok ti otrovi ne izbiju iz tvog tela i mozga...srecno:)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP