Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISPRAĆAJ NA VEČNI POČINAK

Sahranjen Nelson Mandela! (FOTO)

Autor: FoNet | 15.12.2013 - 16:23:00h | Komentara: 0

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela sahranjen je danas u prisustvu oko 450 ljudi, na privatnoj ceremoniji u selu Kunu, u kojem je odrastao, u istočnim delovima Južne Afrike, ispraćen plotunima i počasnim letom vojnih aviona i helikoptera.

Mandela sahrana

Foto: Reuters

Južnoafrička televizija prikazala je kovčeg sa telom Mandele kod porodične grobnice, ali je, na zahtev porodice, prekinula prenos samog čina sahrane.

Prethodno je održana pogrebna ceremoniija na kojoj je bilo oko 4.000 ljudi, među kojima, kako javlja AP, veterani vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa, britanski princ Čarls, princ od Monaka Albert drugi, američka novinarka Opra Vinfri, milijarder Ričard Brenson, američki ambasador Patrik Gaspard i bivši premijer Zimbabvea Morgan Cvangirai.
Ceremoniju su obeležile pesme, igre, govori i rafal artiljerijske vatre, dok je lokalni poglavica, obučen u životinjsku kožu rekao: "Palo je veliko drvo".
"Palo je veliko drvo, on sada ide kući da počiva sa svojim precima", izjavio je predstavnik Mandeline porodice Ngangomhlaba Matanzima.
"Zahvalni smo im što su nam podarili takvu ikonu", poručio je on.

Mandela sahrana

Foto: Reuters

Sahrana u porodičnoj grobnici, označila je kraj desetodnevnih ceremonija odavanja počasti Mandeli, uključujući i memorijal na stadionu u Johanesburgu, kome je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i trodnevni mimohod u Pretoriji.

Nelson Mandela, koji je, boreći se protiv apartheda 27 godina bio u zatvoru, da bi potom zemlju vodio u njenom najtežem periodu, umro je 5. decembra u 95. godini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP