Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

530 GODINA POSLE SMRTI

Sahranjen Ričard Treći

Autor: Beta | 26.03.2015 - 17:12:00h | Komentara: 0

Engleski kralj Ričard Treći, ubijen u ratu pre pet vekova, čiji kostur je nađen ispod parkirališta nedaleko od mesta gde je poginuo, sahranjen je danas u katedrali u Lesteru, gde će od sada zauvek počivati.

Grob Ričarda Trećeg

Grob Ričarda Trećeg | Foto: Profimedia

Službu je vodio kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, vođa Anglikanske crkve. Ceremonija koju je direktno prenosila televizija je kulminacija pet dana manifestacija "Povratka kralja" - ceremonijalne ponovne sahrane monarha dostojne njegovog statusa.

Model lica Ričarda Trećeg

Model lica Ričarda Trećeg | Foto: Profimedia

Ceremoniji su prisustvovali lokalno sveštenstvo i predstavnici drugih verskih zajednica, vojvotkinja od Veseksa Sofi, snaja kraljice Elizabete Druge i njena izaslanica, kao i vojvoda i vojvotkina od Glostera.

Glumac Benedikt Kamberbač, dalji rođak pokojnog kralja, pročitao je pesmu pesnikinje Karol An Dafi napisanu posebno za ovu priliku.

Potomak kralja: Glumac Benedikt Kamberbač

Potomak kralja: Glumac Benedikt Kamberbač | Foto: Profimedia

Kostur kralja ubijenog na bojnom polju 1485. u Bozvortu, nađen je kod parkirališta u Lesteru 2012. godine, nedaleko od mesta pogibije.

Sledila je duga identifikacija posmrtnih ostataka, uz analize kostiju i DNK testove, i konačno je utvrđeno da se zaista radi o kralju Ričardu trećem.

"Od parkirališta do katedrale... danas dolazimo da damo ovom kralju, ovim posmrtnim ostacima dostojansvo i čast koje su im bile uskraćene pri smrti", rekao je biskup Lestera Tim Stivens.

Duhovni vođa Anglikanske crkve, nadbiskup Velbi, održao je kratku molitvu neposredno pre nego što su vojnici položili kovčeg.

"Danas odajemo počast kralju koji je živeo u burnim vremenima i koga je hrišćanska vera podržala za života i prilikom smrti", napisala je kraljica Elizabeta Druga u kratkoj poruci pročitanoj u katedrali.

Službu u samoj crkvi prisustsvovalo je 200 ljudi koji su lutrijom dobili ta mesta, kao i predstavnici onih koji su uključeni u nalaženje i identifikovanje posmrtnih ostataka. Služba je prenošena preko velikih ekrana na trgu ispred crkve.

Katedrala će biti otvorena za javnost sutra kada će moći da se vidi kraljev grob.

Ričard, vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva.

Kovčeg s ostacima Ričarda Trećeg

Kovčeg s ostacima Ričarda Trećeg | Foto: Profimedia

Poginuo je na bojnom polju čime je okončan "Rat ruža" između suparničkih grana dinastije Plantagenet, porodica Lankaster i Jork.


Posle smrti na bojnom polju, sahranjen je bez kovčega u crkvi koja je kasnije srušena, a na tom mestu je u prošlom veku izgrađen parking.

Iako je vladao samo dve godine (1438-1485), Ričard Treći obeležio je englesku istoriju kao poslednji kralj iz kraljevske kuće Jork i poslednji engleski suveren koji je ubijen na bojnom polju.

On je takođe ostao u analima kao tiranin, što mu je velikim delom pripisala dinastija Tjudora koja ga je nasledila, i što je zatim ovekovečeno u komadu "Ričard Treći" Vilijama Šekspira, a to sada osporavaju udruženja njegovih pristalica koja rade na njegovoj rehabilitaciji.

Bele ruže pod spomenikom Ričarda Trećeg

Bele ruže pod spomenikom Ričarda Trećeg | Foto: Profimedia

Britanski Viši sud presudio je krajem maja prošle godine da Ričard Treći bude sahranjen u Lesteru, a ne u Jorku, na severu Engleske, kako su tražili njegovi daleki rođaci.

Neobičnu priču o nalaženju njegovih ostataka ispod parkirališta 530 godina posle njegove smrti u poslednjoj bici Rata ruža u Bozvortu 1485, pratio je ceo svet.

Skelet je konačno zvanično identifikovan kao skelet Ričarda Trećeg preko DNA testova Majkla Ibzena i Vendi Daldig, potomaka po ženskoj liniji starije Ričardove sestre En od Jorka.

Iako je u istoriji ostao zabeležen kao kralj koji je sproveo mnoge reforme u korist običnog čoveka, posebno u pravosuđu, prati ga nikada dokazana optužba da je na presto došao pošto je kao lord protektor ubio maloletne sinove svog pokojnog brata, kralja Edvarda, a i Vilijam Šekspir ga je u drami "Ričard Treći" predstavio kao grbavog nitkova.

"Vreme je da kralj Ričard Treći bude ponovo dostojno sahranjen i da najzad počiva u miru", navele su sudije u obrazloženju presude.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP