Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SKRNAVIO LEŠEVE

Sakupio kolekciju: Patolog iz Hrvatske krao penise preminulih osoba!

Autor: jutarnji.hr | 16.08.2014 - 11:13:00h | Komentara: 0

Nezapamćeno morbidan slučaj zabeležen je u Slavonsko Brodu gde je policija uhapsila 52-godišnjaka kod koga je u stanu pronašla nekoliko tegli u kojima je čuvao odrezane muške polne organe.

Iz hrvatske policije su diplomatski izvestili da se “najverovatnije radi o muškim polnim organima“, a portal Jutarnji.hr nezvanično saznaje da se radio o muškim genitalijama preminulih osoba.

Anto Lovrić doživeo je šok kada je u sredu nešto posle podneva došao u svoju tek kupljenu kuću u selu Vrhovine nedaleko od Slavonskog Broda, gde ga je čekao njegov nećak, inače policajac, koji je došao da mu pomogne da postavi keramičke pločice u kupatilu. Dok mu je ujak nabavljao materijal, policajac je u plakaru jedne od prostorija pronašao dve tegle u kojima su bili delovi ljudskih polnih organa.

Bio sam izbezumljen i šokiran. Nećak me upitao znam li ja što je to i odakle tu. Pa tek sam kupio kuću i to je bio praktički prvi dan da sam u nju ušao. Kako bih mogao znati? A imao sam što i videti. U teglama od oko 2-3 kg zapremine bila je neka tekućina, a u njoj su se nalazili penisi, testisi, valjda i ženski polni organi. Ma muka mi je i sada kada pričam o tome - prisetio se Lovrić trenutka kada je otkriven neverovatno morbidan i beskrupulozan slučaj skrnavljenja tela pokojnika, zbog koga je nekoliko sati kasnije uhapšen 52-godišnji I. P. iz Slavonskog Broda.

Službenik Opšte bolnice Dr. Josip Benčević, tačnije odeljenja patologije, gde je pre tri godine dobio posao pomoćnog radnika, taj medicinski tehničar i nekadašnji zaposlenik brodske Hitne pomoći bio je donedavno suvlasnik kuće u Ulici Alojzija Stepinca u Vrhovinama. Ali, 4. avgusta on i njegova sestra su kuću, u kojoj je zapravo boravio jedino on i njegova sadašnja supruga, prodali Lovriću.

U sledećih nekoliko dana iz nje su odvezli svoj nameštaj, a Lovrić je u sredu 13. avgusta počeo da unosi svoj nameštaj i da se priprema za renoviranje.

- Sve su odneli osim nekog starog automobilskog sedišta i jednog bureta. I, naravno, te dve tegle, koje su bile u sobi u plakaru iza harmo-vrata. Zašto to nisu odneli i jesu li oni to uopšte tamo stavili - ne znam. Istog dana kada je to otkriveno i kada ga je policija pokupila, nazvala me je njegova žena i počela pretiti da će pola sela dići u vazduh - rekao nam je Lovrić koji nije dobro video koliko je delova ljudskog tela bilo u teglama, ali iz razgovora policajaca koji su došli na lice mesta načuo je da se u jednoj nalaze četiri organa. Nakon što ga je policija privela, I.P. je, kako se neslužbeno saznaje, priznao da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni kao službenik odeljenja patologije u obavljanju obdukcije u više navrata nakon završenih obdukcija ostajao sam radi ušivanja mrtvog tela i pripremanja za sahranu.

Tada bi nožem kojim se obavlja obdukcija odsecao polne organe sa mrtvih osoba, odnosio kući u Vrhovine i odlagao u tegle od zimnice u koje je prethodno sipao formalin. Koliko dugo je to radio i je li u tome imao pomagače - još se ne zna. Još nije utvrđen ni identitet oštećenih. No, s obzirom na to da je I. P. u brodskoj bolnici počeo raditi pre tri godine, vrlo je izvjesno da će sada uslediti detaljna pretraga medicinske dokumentacije, a gotovo je sigurno i da će se brodska bolnica suočiti s odštetnim zahtevima porodica preminulih osoba koje su u prošle tri godine bile na obdukciji u bolnici.

- Potencijalno možemo očekivati ozbiljne probleme, jer se odgovornost ustanove ne može izbeći, a moramo računati i sa zahtevima za ekshumaciju i proveru - rekao je sanitarni upravnik bolnice Tihomir Biščević, koji je izrazio žaljenje.

Dodao je kako je moguće da se to događalo prošle godine tokom godišnjih odmora.

Inače, I. P. je treutno u bolnici pod suspenzijom, i to nakon što je protiv njega pre tri meseca podnesena prijava kolega zbog alkoholizma i drugih pogrešaka u radu. Prema onome što smo doznali od njegovih poznanika, život osumnjičenog već je godinama protkan problemima sa alkoholom. Zbog toga je i dobio otkaz u Hitnoj pomoći u Slavonskom Brodu, gde se zaposlio još pre Domovinskog rata kao medicinski tehničar.

- Kada je bio trezan, nije mu bilo ravnoga u toj struci. Vrhunski radnik. Ali, češće je bio pod uticajem alkohola, a to ga je na kraju koštalo i braka i zatvora. Zbog nasilja u porodici, nakon nekoliko uslovnih presuda završio je u zatvoru na duže od dve godine, a prva supruga je sa troje dece pobegla od njega. Ali, čak je uspeo da je pronađe i u sigurnoj kući pa je završio u zatvoru.

Nakon izlaska iz zatvora tražio je posao, ali ga niko nije želeo da ga primi, sve dok pre tri godine nije dobio posao u bolnici. Viđali smo ga i tamo. Nikada nismo kod njega primetili da bi mogao imati takve sklonosti - rekao je jedan kolega iz Hitne pomoći.

Njegov prvi komšija u Vrhovini Mijo Skukan nije nam mogao mnogo toga reći. Sa I. P. se nije družio ni on niti bilo tko drugi u selu.

- On je tu kuću kupio pre pet godina i onda je iza stare sagradio novu u koju je povremeno dolazio. Sve je radio sam. Niti mu je ko dolazio, niti je on koga zvao. Ja sam na početku pokušao sa njim da uspostavim kontakt, ali on je to odbio. Bio je malo čudan, da se tako izrazim, pa se nisam ni ja hteo petljati. Ovo je neugodna situacija, naše selo je mirno, u njemu se ništa ne događa, a onda odjednom nešto za što smo mislili da ima samo u filmovima - ispričao je Skukan.

Pokušali smo doći i do osumnjičenog, ali na njegov se telefon niko nije javio. Nakon saslušanja kod opštinskog državnog tužioca, on je pušten na slobodu, a za kazneno delo povrede mira pokojnika, koje mu se stavlja na teret, preti mu kazna zatvora u trajanju od dve godine.


Otkriven morbidni kolekcionar


Osumnjičeni je poslednjih nekoliko meseci bio zaposlen u bolnici u Slavonskom Brodu na odeljenju patologije. Reč je o 52-godišnjem muškarcu, hrvatskom branitelju, koji je radio i u Hitnoj pomoći, gde je pre nekoliko godina dobio otkaz pa se pre par meseci zaposlio u bolnici kao pomoćni radnik.

Nakon privođenja i saslušanja osumnjičeni je pušten na slobodu, a protiv njega će biti podnešena krivična prijava zbog povrede mira pokojnika, zbog čega mu preti dvogodišnja zatvorska kazna.


Vrlo brzo se saznalo da su osumnjičenog pre dva meseca prijavila dvojica lekara upravi brodske bolnice gde su izneli svoja zapažanja o njegovom neprimernom ponašanju. Prijava je bila bez efekta, a lekarima je rečeno da ga ostave na miru s pitanjem da li žele da čovek ostane bez posla.


Navodno, po Slavonsko Brodu se priča je da menjao tela pokojnika, a i da je imao problema sa alkoholom.


Još se ne zna koliko je polnih organa osumnjičeni držao u svom stanu kao ni koliko tela pokojnika je oskrnavio. Ne zna se ni od koga je policija dobila dojavu za ovaj slučaj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP