Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BUNE SE

Sarajevo: Nastavljen protest zbog JMBG-a!

Autor: Tanjug | 06.06.2013 - 11:58:00h | Komentara: 0

Grupa građana, od kojih su neki proteklu noć proveli pred sedištem Saveta ministara i parlamenta BiH u centru Sarajeva, nastavili su danas protest zbog nepostojanja trajnog rešenja o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti JMBG, fokusirani su na najavljenu sednicu Predstavničkog doma državnog parlamenta, prenosi agencija Fena.

Okupljenim građanima deljene su slike bolesne tromesečne Belmine Ibrišević

Okupljenim građanima deljene su slike bolesne tromesečne Belmine Ibrišević | Foto: AP

 Iako je Savet ministara BiH juče doneo privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, građani Sarajeva traže donošenje zakona kojim bi trajno bilo rešeno pitanje određivanja jedinstvenog matičnog broja i pozivaju sugrađane da im se pridruže ispred zgrade institucija BiH.

Okupljenim građanima deljene su slike bolesne tromesečne Belmine Ibrišević koja ne može na lečenje u inostranstvo zato što nema JMB i ne može da dobije pasoš, a slike će biti dostavljene i parlamentu.
Složno i solidarno građani zahtevaju da parlament i Savet ministara BiH donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju, a rok je "odmah".

Skup ispred Parlamenta BiH

Skup ispred Parlamenta BiH | Foto: AP

 Takođe, zahtevaju da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za lečenje teško obolelih koji medicinski tretman ne mogu da prime u BiH, po uzoru na zemlje regiona.

Fond bi se, kako navode, finansirao iz budžeta BiH, a tražiće i da se ministri u Savetu ministara i poslanici u oba doma Parlamenta BiH do kraja mandata odreknu po 30 odsto svojih ukupnih mesečnih primanja kako bi taj novac bio uplaćen u Fond solidarnosti za lečenje teško obolelih.
Nezadovoljni građani zahtevaju da se predstavnici u Savetu ministara i parlamenta BiH o navedenim zahtevima izjasne javno.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko upozorio je juče da bi BiH ponovo mogle biti uvedene vize zbog nepostojanja dogovora o JMBG-u.
Incko je naglasio da je to stvar suverenih zemalja koje mogu da pojedinačno i kolektivno donose takvo rešenje, ali je dodao da je još rano da se o tome razmišlja iako takva mogućnost postoji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP