Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ČEKA GA ZATVOR

Sarkoziju preti pet godina zatvora zbog korupcije!

Autor: Blic | 02.07.2014 - 09:32:00h | Komentara: 0

Narednih pet godina Nikola Sarkozi bi umesto povratka u Jelisejsku palatu mogao da provede iza rešetaka.

Nikola Sarkozi

Nikola Sarkozi 

Kako to izgleda, već je iskusio juče u pritvoru u Nanteru, predgrađu Pariza. Bivši predsednik Francuske, po svemu sudeći, nije stigao ni da doručkuje pošto je u pratnji agenata obukao sako na brzinu i u pola osam ujutru bio u limuzini sa zatamnjenim staklima koja ga je odvela u prostorije kriminalističke policije.

- Sarkozi je pozvan u Nanter i zadržan je radi ispitivanja - naveo je neimenovani izvor za Rojters.

Širaku uslovna kazna

Žak Širak, Sarkozijev prethodnik na funkciji šefa države, krajem 2011. je proglašen krivim za proneveru državnog novca i uslovno je osuđen na dve godine zatvora.

Potencijalni kandidat na predsedničkim izborima 2017. osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, zbog čega bi mogao da bude osuđen na zatvor od pet godina i novčanu kaznu od 500.000 evra. On je prošle godine zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je od najbogatije Francuskinje Lilijan Betankur uzeo 150.000 evra za kampanju, manipulišući mentalno slabom milijarderkom.

Ovo je prvo hapšenje nekog bivšeg predsednika u istoriji francuske države, a Sarkoziju je sudija odmah odredio 24-časovni pritvor uz mogućnost produženja za još jedan dan.

Antikorupcijski istražitelji su prekjuče saslušali advokata Tjerija Erzoga i generalne zastupnike Kasacionog suda Žilbera Azibera i Patrika Sasua u okviru istrage o „trgovini uticajem“ i „kršenju tajnosti istrage“, što podrazumeva kaznu od deset godina zatvora.

Uz tri glavna pravca istrage (vidi okvir), jedna od najozbiljnijih optužbi je ona da je 1995. godine za potrebe predsedničke kampanje Eduara Baladira obezbedio novac od provizije iz prodaje tri podmornice pakistanskoj vojsci.

 

Tri greha 

Istražitelji sumnjaju da je Sarkozi dok je bio predsednik, uz pomoć advokata Erzoga pokušao da od sudije Azibera izvuče insajderske informacije vezane za „aferu Betankur“ (u kojoj je osumnjičen da je nelegalno prikupio 150.000 evra) i tako utiče na tok suđenja.
Istražitelji su takođe radili na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.
Treći pravac istrage protiv Sarkozija odnosi se na njegove veze sa kontroverznim tajkunom Bernarom Tapijem, koji ga je podržao 2007, a zauzvrat dobio 400 miliona evra naredne godine u čudnom slučaju odštete od banke „Kredi lione“, u kojoj je francuska država glavni deoničar.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP