Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIKAKO DA SE USAGLASE

Sastanak Grčke, EU i MMF završen bez dogovora

Autor: Tanjug | 14.06.2015 - 20:33:00h | Komentara: 1

Pregovori Grčke i pregovarača Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) okončani su večeras u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dve strane.

Grčka

Pregovori Grčke, EU i MMF okončani bez dogovora| Foto: Profimedia

 
- Iako je načinjen određen napredak, pregovori nisu uspeli, jer i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahteva Komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, izjavio je agenciji AFP portparol Evropske komisije, koji je želeo da ostane anoniman.
Istovremeno u Atini, neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.
- Ove mere brinu zaposlene i srednji stalež, rekao je taj zvaničnik, prenela je agencija AP.

Ovi pregovori su bili šansa da se postigne sporazum i omogući da Grčka vrati dugove i spreči izlazak te zemlje iz evrozone, što bi, kako se smatra, izazvalo ekonomski haos u Evropi.

Grčki premijer Aleksis Cipras, upozorio je juče, kada su pregovori u Briselu počeli, svoj narod da se pripremi za "težak kompromis" s kreditorima, koji će možda podrazumevati nove ustupke.

U međuvremenu, nemački mediji objavili su da su poslednjih dana tenzije između izmedju EK i MMF-a porasle.
Navodeći reči jednog od pregovarača, "Frankfurter algemajne cajtung" piše da je MMF "rasturio" poslednji pokušaj predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera da ponudi Atini kompromisni dogovor da se izbegne dodatno smanjenje penzija u Grčkoj.

Komentarišući ovaj slučaj, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je u intervjuu za grčki "Rilnjuz" da ne bi bio iznenađen da MMF postavi neprihvatljive zahteve koje, kako dobro zna, Grčka ne može da prihvati, samo da bi imao opravdanje da napusti pregovore.

Ranije danas, nemački vicekancelar Sigmar Gabrijel upozorio je Grčku da Evropa gubi strpljenje.

Gabrijel, koji je i ministar ekonomije, kritikovao je pregovarački proces Grčke i upozorio da bi Nemačka mogla da prestane da podržava Atinu.

Pre dva dana, tri izvora iz Brisela rekla su za Frans pres da su visoki zvaničnici evrozone razmatrali najgore scenarije za Grčku, ukljucujući i njen eventualni bankrot u slučaju da pregovori izmedju Atine i kreditora ne budu uspešni.
Ministri finansija evrozone sastaju se 18. juna u Luksemburgu i taj sastanak smatra se poslednjom šansom za vladu u Atini da sa kreditorima postigne dogovor nakon petomesečnih uzaludnih pregovora.

Ukoliko u tome ne uspe, prezadužena Grčka našla bi se na ivici bankrota i katastrofalnog izlaska iz evrozone, što bi potreslo globalnu ekonomiju.
Poslednji komentari
  • box Vreme: 15.06.2015 08:19h

    Logicno je sve, a sve se tako i desava i desaace se sa drugima slicnima nije bitna cifra mozete i malu zemlju da bankrotirate sa 10tak milijardi eura), a onda je sve u vasim rukama. MMF i EU vode politiku "narani i zakolji"! To je cilj, a samo sa onima koji su za to targetovani, razlozi leze u proslosti...Poraz levih snaga padom Berlinskog zida mora biti do unistenja ideje...Kakva levica u 21 veku...Ko ce to da dozvoli da neko ima pravo da trazi svoje i pravdu...Prvo su ih zaduzili kroz papire, onda im moslali svoje gigante industrijeks i politicke da te pozajmice vecinom operu i vrate nazad, a sada traze da narod sve to oprano odavno vrati. Nek Cipras potpise sve stot raze i obaveze se da ce raditi sve kako mu kazu (ja bih tako...al da i poverioci stave svoj potpis ako to po njihovom propadne da se grcki dug brise!). Ne moze Cipras da potpise ono sto drugi traze,a da on bude samo odgvoran, a u medjuvremenu da narod (penzioneri pocrkaju...). samo i njihova odgvornost i onda moze.Hm..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP