Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUKOBI U JEMENU

Saudijci bombarduju položaje Huta

Autor: Tanjug | 26.03.2015 - 08:46:00h | Komentara: 0

Snage lojalne jemenskom predsedniku Abd-Rabu Mansur Hadiju povratile su danas aerodrom u Adenu posle žestokih sukoba sa snagama u savezništvu sa Hutu boracima koji su protivnici njegove vlasti, javile su agencije pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Jemen

Posle bombardovanja ostale ruševine | Foto: Tanjug/AP

Aerodrom su juče zauzele snage lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, koji je saveznik Hutija i još je moćna ličnost u Jemenu, iako je otišao s vlasti 2011. godine.
U međuvremenu je izvor iz civilne odbrane objavio da je najmanje 13 civila poginulo u saudijskim vazdušnim napadima na Huti pobunjenike u prestonici Jemena Sani.

"U saudijskim napadima tokom noći ubijeno je 13 civila medju kojima ima žena i dece", rekao je taj izvor za AFP.

Očevici su ispričali da stanovnici pomažu civilnoj obrani da izvuče žrtve ispod ruševina sedam kuća koje su oštećene u bombardovanju.
Saudijska Arabija i njeni saveznici iz Persijskog zaliva pokrenuli su noćas ofanzivu u Jemenu da bi potisnuli snage koje su saveznici Irana i drže pod opsadom Aden, gde je utočište pronašao predsednik Jemena koga podržavaju SAD.
Vojni izvori navode da su na meti napada bili položaji pobunjenika na različitim lokacijama u Sani, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Dajlami i medjunarodni aerodrom u severnom delu grada, kao i predsednički kompleks koji su pobunjenici zauzeli u januaru.
Televizija "Al-Arabija" je objavila da u ofanzivi u Jemenu učestvuje 150.000 saudijskih vojnika i 100 bombardera, kao i da su Egipat, Jordan, Sudan i Pakistan spremni da učestvuju u kopnenoj ofanzivi u Jemenu.
"Al-Arabija" je, takodje, javila da su u vazdušnim udarima učestvovali i avioni iz Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina.
Zvaničnik politbiroa Hutija Muhamed al-Buhaiti je za Rojters izjavio da su Huti spremni da se suprotstave vazdušnoj kampanji koju predvodi Saudijska Arabija.
Na pitanje da li su od početka napada bili u kontaktu sa Iranom, koji je njihov saveznik ili da li će Huti tražiti vojnu pomoć od Teherana, on je odgovorio: "Ne. Jemenski narod je spreman da se suoči sa ovom agresijom bez stranog uplitanja".
Šiitiski Iran je glavni saveznik Hutija, šiitske gurpe koja se bori protiv snaga lojalnih Hadiju, bivšem generalu koga podržavaju sunitske zemlje u Persijskom zalivu.
Vlasti sunitske Saudijske Arabije optužuju Iran da podstiče versko nasilje u regionu i Jemenu uz pomoć Hutija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP