Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BORBA SA ISLAMISTIMA

Savet bezbednosti ne da Libiji da kupi oružje od Srbije!

Autor: Beta | 10.03.2015 - 08:00:00h | Komentara: 1

Sedam od 15 članova Saveta bezbednosti blokiralo je zahtev Libije za odstupanje od embarga na oružje da bi joj se omogućilo da se bori protiv islamskih ekstremista na svojoj teritoriji, izjavile su diplomate u ponedeljak.

Taj zahtev Vlade Libije za izuzeće od embarga odnosio se na desetine helikoptera, borbenih aviona i tenkova, kao i na hiljade jurišnih pušaka i municiju. Libija želi da kupi to oružje od Ukrajine, Srbije i Češke.

Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN | Foto: Profimedia.rs

 
Španija je zatražila da se pre razmatranja tog zahteva sačeka na ishod posredovanja izaslanika UN Bernardina Leona koji pokušava da ubedi libijske frakcije da formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

Taj zahtev Španije je podržalo šest zemalja (Francuska, SAD, Velika Britanija, Čile, Novi Zeland, Litvanija). Odluka je tako odložena na neodređeno vreme, rekao je jedan diplomata iz Saveta bezbednosti.

Vlada Libije bi da od Ukrajine naruči šest borbenih helikoptera, 150 tenkova T-72 i 30 borbenih aviona Suhoj i MiG, a od Češke i Srbije hiljade jurišnih pušaka, minobacače i municiju.

Ali, mnogi članovi Saveta bezbednosti UN strahuju da to oružje može dospeti u pogrešne ruke i žele da se u Libiji najpre formira vlada nacionalnog jedinstva.

Na milosti oruzanih grupa, Libija ima dva parlamenta i dve rivalske vlade - jednu blisku "Fajr Libija" koja kontroliše glavni grad Tripoli, i drugu u Tobruku, na istoku, koju priznaje međunarodna zajednica.

Zahtev za izuzeće od embarga mora da odobri Komitet za nadgledanje sankcija koji je u nadležnosti Saveta bezbednosti. U pismu od petka tom komitetu, ekspertski tim UN za nadgledanje embarga naglašava da je traženi materijal "namenjen za opremanje velikog broja vojnika, dok sastav oružanih snaga Libije nije jasan".

Iako priznaju da je Vlada Libije pred "izuzetnim bezbednosnim izazovima", stručnjaci su izrazili "zabrinutost zbog rizika od skretanja vojne opreme", naročito tenkova i pešadijskog naoružanja. To oružje može biti prebačeno borbenim grupama ili bi ga se one mogle dokopati tokom borbi, rekli su oni.

Oni takođe strahuju i da bi se oružje koristilo i u napadima na političke neistomišljenike, a ne na ekstremiste i teroriste, čega je već bilo u Tripoliju i Misrati.

Poslanici dva rivalska parlamenta trebao bi da se u sredu sastanu u Maroku radi nove runde pregovora pod okriljem UN, dok desetak političkih lidera pregovara u utorak u Alžiru.

Arapska liga, sa sedištem u Kairu, u saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče, tvrdi da će dati političku i finansijsku podršku "legitimnoj vladi Libije" i "pomoć potrebnu da zaštiti suverenitet zemlje i vojske (...) da bi nastavila iskorenjivanje terorizma".
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 10.03.2015 08:27h

    Oruzje se moze kupovati samo od SAD, Francuske i Engleske. Libijci bi to trebali da znaju.5

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP